Parkolási díjra olyan helyen is számíthatunk a tónál, ahol korábban nem kellett fizetni
Fotó: Shutterstock

Meglephetik a balatoni árak a nyaralókat

Többe kerül például a strandolás, a szállás és az étkezés is a Balatonnál, mint egy évvel korábban. Van olyan település is a tónál, ahol a parkolást is fizetőssé tették ettől az évtől.


Drágul a balatoni nyaralás

Akad olyan szálláshely a Balatonnál, ahol 15 százalékkal kell többet fizetni egy szobáért az idén, mint 2022-ben. A tóparti büfékben pedig 10 százalékos drágulással is találkozhatnak az nyaralók a tavalyi év áraihoz képest. Az áremelkedéseket az egyik szálloda igazgatója leginkább a rezsiszámlák megugrásával magyarázza.

Nem szeretnénk a továbbiakban árakat emelni, mivel érezzünk azt, hogy ezzel vékony jégen táncolunk. Próbálunk hosszabb távra tervezni, ezért most a túlélésre játszunk mi is, mint a legtöbb szálloda

- nyilatkozta Nagy Miklós, a Hotel Bonvino igazgatója az RTL Híradójának.

A szállás és az étkezés mellett drágulnak a strandbelépők is. Például Badacsonytomajban a tavalyi 950 forint helyett 1100 forintba fog kerülni a napijegy. Alsőörsön 500 forinttal, Balatonlellén pedig 350 forinttal kell idén többet fizetni a belépőért – írja a HVG.

A Balatoni Szövetség elnöke, Lombár Gábor az áremelésekkel kapcsolatban elmondta, több pénzbe kerül a strandok fenntartása. Ahol pedig nem szednek belépőt, ott jellemzően a parkolási díjak megemelése várható.

Újabb településen lesz fizetős a parkolás

Nemcsak drágulnak a parkolási díjak, hanem olyan területeken is bevezetik a fizetős parkolást, ahol eddig ingyenes volt. Például a parti övezetben óránként 400, a többi zónában 300 forintot kell fizetni a parkolásért Balatonbogláron.

A településen néhány hete szűnt meg több helyen az ingyenes parkolás. Mészáros Miklós polgármester elmondta, az állandó lakosoknak nem kell fizetniük a parkolásért, a vendégeknek és a turistáknak azonban igen.

Szeretnénk még sokáig ingyenesen működtetni a strandokat, ennek azonban vannak költségei. Éves szinten százmillió forintba kerül a fenntartásuk. Fontos, hogy ezt ne csak a boglári adófizetők finanszírozzák, hanem a turisták is részt vállaljanak a kiadásokból. A parkolásból származó bevételt erre szeretnénk fordítani

- nyilatkozta Mészáros Miklós.

Hamar megtérül

A fizetős parkolási rendszert az önkormányzat mintegy 50 millió forintból alakította ki. Ennek a költsége várhatóan egy-két éven belül megtérül. Balatonbogláron csaknem ezer fizetős helyet hoztak létre.

A part közelében az egyes zónában, vagyis a Parti sétány, Platán sor, Platán tér, Kikötő utca, Tinódi utca, Kodály Zoltán utcának a Platán sor és a Matróz köz közötti szakaszán, valamint a Kodály Zoltán utca keleti végén lévő parkolóban május elseje és szeptember 30-a között egész nap fizetni kell a megállásért.

A második és a harmadik övezetben, ami a városközpontot és a várdombot érinti, csak meghatározott időben szednek díjat. Lesz egyhetes és éves parkolási bérlet is.

Ne hagyd ki!