A német Lilium elektromos repülőket gyártó startup egymilliárd dolláros üzletet kötött Brazília legnagyobb belföldi légitársaságával, az Azul-lal.


A világ kormányai egyre nagyobb elvárásokat támasztanak a légitársaságokkal szemben egy környezettudatosabb, karbonsemleges jövő reményében. Egyes társaságok már aktívan azon dolgoznak, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. A haladó gondolkodású vállalatok új üdvöskéje a brazil Azul légitársaság. Az Azul 220 darab elektromos, függőleges fel- és leszállásra képes légijármű (eVTOL) vásárlásáról állapodott meg a német Lilium vállalattal. Egyetlen eVTOL nagyjából 4,5 millió dollárba kerül, így hozzávetőlegesen egymilliárd dolláros üzlet született.

Lesz rá igény

A két vállalat tájékoztatása szerint a céljuk egy eVTOL repülőgép-hálózat kiépítése Brazíliában 2021. és 2025. között. A hétszemélyes járművek 282 kilométer per órás sebességre lesznek képesek, amelyhez egyetlen töltéssel 250 kilométeres hatótáv társul. Az Azul Brazília legnagyobb belföldi légitársasága a kiszolgált városok és a napi indulások tekintetében. John Rodgerson, az Azul vezérigazgatója hozzátette, az Azul brandje, útvonal hálózata és hűségprogramja segít megteremteni a piaci igényeket és a keresletet a Lilium repülőgép-hálózatára.

Szépen fejlődik a startup

A Liliumot 2015-ben alapították. A vállalat hat év alatt olyan sikeressé vált, hogy már az Airbus-al és a BlackFly-al emlegetik egy lapon. A befektetők eddig 300 millió dollárt pumpáltak a cégbe, de a sikereken felbuzdulva hamarosan további 830 millió dollárral gyarapodhat a cég tőkéje. Amint ez megvalósul, a vállalat piaci értéke elérheti a 3,3 milliárd dollárt. A tőkebevonás a QellSPAC biankó vállalat segítségével történik. A folyamatot az egykori Airbus vezérigazgató, Thomas Enders elnöksége alatt bonyolítják le. A Lilium és a QellSPAC összeolvadása után a Tesla veteránja, Gabrielle Toledano és a légiközlekedési vezető, Henri Courpron is csatlakozni fog a Lilium vezetőségéhez.

The Conversation

Friss

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Annyira sok és drága használtautót veszünk, hogy megdőlhet a 2019-es rekord

Pedig a hirdetési árak majdnem 1 millió forinttal emelkedtek egy év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!