Narancssárga sztriptízrudas partybusz tele emberekkel
A bostoni Brooke Charter Schools iskola diákjainak nem mindennapi kirándulásban volt részük. A szervezők nem találtak időben buszsofőrt, ezért vészmegoldáshoz kellett folyamodniuk.

A szükség nagy úr

A Brooke Charter Schools esete remekül szemlélteti az államokban uralkodó munkaerőhiányt. Történt ugyanis, hogy az iskola tanárai leszerveztek egy kirándulást a diákoknak. Egy probléma volt, nem találtak buszsofőrt. Mint kiderült, buszokból nincs hiány, sofőrökből viszont már annál inkább. A szokványosnak indult kirándulás filmbe illő fordulatot vett. A tanárok nem akarták lemondani a kiruccanást, ezért jobb híján (valószínűleg a gyerekek legnagyobb örömére) kibéreltek egy partybuszt. Egy igazi, full extrás, sztriptízrúddal, bárral, bulifényekkel és csúcsminőségű hangrendszerrel felszerelt partybuszt. A buszt üzemeltető Deluxe Limousine vállalat tájékoztatása szerint a működése óta ez volt az első eset, hogy egy iskola igénybe vette a szolgáltatásait.

Egyre nagyobb a baj

A diákokért felelős tanár, Jim Mayers szerint a buszsofőrhiány az oktatási rendszer nagy hibáiról árulkodik. Hangsúlyozta, hogy a történtek semmiképen sem tükrözik a szervezők beállítottságát, egész egyszerűen egy szórakoztató napot akartak eltölteni a gyerekekkel, és ahogy fogalmazott, ez sikerült is.

Az amerikai tinifilmek hangulatát idéző „terepgyakorlat" valós problémára hívja fel a figyelmet. Az Insider emlékeztet, hogy kis-és nagyvállalatokat egyaránt negatívan érinti az egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiány. Egyes vállalatok azt állítják, hogy a munkavállalóknak nincs kedvük dolgozni. Ne feledjük, a koronavírus-járvány alatt a Biden adminisztráció komoly segélyalapot hozott létre, amelynek köszönhetően sokan magasabb színvonalon élhettek, mintha elmentek volna dolgozni. A pénzcsapot ugyan hamarosan elzárják, de ez még nem jelenti azt, hogy változni fog a helyzet. Számos munkavállaló azon az állásponton van, hogy egy ilyen kompetitív munkaerőpiacon esze ágában sincs alacsony fizetésű munkát vállalni. A buszos példánál maradva, egy iskolai sofőr 20 dolláros órabérre, ellenben a Deluxe Limousine vezetői 35 dolláros órabérre számíthatnak.

Mindenki pénzből él

A sofőrhiányra valószínűleg a magasabb bérek jelenthetik a megoldást. A virginiai Chesterfield megyei állami iskolák például három dollárral - 17,21 dollárról 20,21 dollárra – megemelték az iskolai buszsofőrök fizetését, ennek hatására több százan jelentkeztek az intézményekhez. Chesterfield megye továbbá évente két 500 dolláros bónuszt kínál a sofőröknek, míg a szomszédos megyék nemrégiben 1000 és 3000 dolláros bónuszokat jelentettek be, amelyek szintén pozitívan hatottak a környékbeliek munkakedvére. Egy bostoni hírportál, a The Patch szerint Mayers tanár úr is hasonló véleményen van, amit ki is fejtett egy Twitteres posztban (ezt idő közben törölte). Ahogy fogalmazott:

Minden buszsofőrnek és üzemeltető személyzetnek versenyképes fizetést és átfogó juttatásokat kell biztosítani. Bármekkora összegre is gondolsz, hogy elég lesz, duplázd meg.


The Conversation

Ne hagyd ki!