A görögországi nyaralást ár-érték arányban igen jónak tartják az internetezők
Fotó: Shutterstock

Ítéletet mondtak a netező magyarok a nyaralóhelyekről

Nyaralásról szóló internetes kommenteket vizsgált meg egy kutatócég. Arra voltak kíváncsiak, merre utazik idén nyáron a legtöbb magyar, és milyen véleménnyel vannak a felkapott üdülőhelyekről.


Hatalmas kutatás

Nagyjából 27 ezer, az előző félévben született magyar internetes tartalmat – köztük például kommenteket, tweeteket, blogbejegyzéseket, cikkeket – és az azokra érkezett reakciókat (körülbelül 115 ezret) vizsgált meg a Ynsight Research június 20-szal bezárólag. Azok alapján vázolták fel, hogy melyek lehetnek idén nyáron a legnépszerűbb turisztikai célpontok, és mit gondolnak az internetezők a felkapott üdülőhelyekről – írja a Napi.hu.

A vizsgált tartalmak legnagyobb része (47,7 százaléka) a többek által Facebookon megosztott, hírportálokon megjelenő cikkekre érkező kommentek voltak. Különösen a fiatal felnőttek, a 25-34 éves korosztály véleményeit tartalmazták a hozzászólások, de nagy arányban előfordultak a 18-24 évesek gondolatai is. A tartalmak 61,9 százalékát szülők gyártották, így leginkább családi nyaralásokhoz fűződő tapasztalatokról számoltak be.

Megosztó a Balaton és Horvátország is

A hashtagek használata alapján kimutatták, hogy a leggyakrabban felmerült nyaralási témák a Balaton, Horvátország és Spanyolország voltak. Ha a településeket külön kiemeljük, a legtöbben Balatonfüredet és Balatonboglárt emlegették, különösen júniusban.

Népszerű téma volt a nyaralóhelyek ár-érték aránya, valamint az odajutás kérdése, hiszen az utazás költségei is jelentősen emelkedtek a közelmúltban. A magyar tenger kapcsán sokan kiemelték, hogy mennyire drága lett ott az üdülés, azonban ennek ellenére is az a legnépszerűbb belföldi úti cél..

A külföldön nyaralók legtöbben Görögországot dicsérték. Sokkan írták, hogy minden évben oda járnak, mert nem túl drága, és jellemzően nincs nagy tömeg sem.

Korfu, szeptember elején voltunk ketten öt napra 200 alatt, gyönyörű volt, minden szép zöld, nincs tömeg, nem akarnak lehúzni

– idézi a cikk az egyik kommentelőt.

A népszerűsége ellenére némileg megosztó volt Horvátország. Bár sokan járnak oda, volt, aki kiábrándult belőle.

Mivel a horvát tengerparttal tele van a t*köm, az elszállt áraikkal és sajátos vendégszeretetükkel, ezért könnyű dolgom van. Belföld, Szlovákia, Ausztria autóval, tengerparti nyaralás repülővel

- írta egy másik Facebook-kommentelő.

Mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk a belföldi nyaraláshoz

Korábban írtunk róla, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint átlagosan 19 450 forintba kerül a hazai panziókban egy kétágyas szoba reggelivel egy éjszakára. Ez az ár 11 százalékkal magasabb, mint tavaly ugyanilyenkor, valamint 20 százalékkal nagyobb, mint két évvel ezelőtt.

Átlag feletti árakkal találkozhatunk a Balatonnál. Tihanyban, vagy például Siófokon 21 ezer forintért kínálták a legolcsóbb kétágyas szobát reggeli nélkül június elején. Az északi parti településen ráadásul legalább kettőre, a délin pedig legkevesebb öt napra kell foglalni, hogy kiadják a szobát.

The Conversation

Ne hagyd ki!