Ne a reptéren derüljön ki, hogy mégsem utazhatsz, erre figyelj!
Fotó:123RF

Ne a reptéren derüljön ki, hogy mégsem utazhatsz, erre figyelj!

A veszélyhelyzet miatt itthon még érvényesnek számító, de lejárt okmányaink külföldi utazásra nem alkalmasak. A Wizz Air ezért azt javasolja, hogy az utazni vágyók mindenképpen ellenőrizzék, és szükség esetén újítsák meg úti papírjaikat a repülőutak előtt.A tavaly novemberben hozott kormányrendelet alapján a 2020 november 4-e után lejárt igazolványok a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig Magyarország területén használhatók maradnak, nem érvényesek azonban abban az esetben, ha ezekkel az úti okmányokkal el szeretnénk hagyni az országot.

Érvényes úti okmányok hiányában a légitársaság a célországok beutazási szabályainak megfelelően meg kell, hogy tagadja az utasfelvételt, ezért az utazás időpontját megelőzően, lehetőleg hetekkel korábban érdemes kezünkbe venni okmányainkat és megnézni az érvényességüket. Egyes országokba nem elég, ha az utazás ideje alatt érvényes az úti okmányunk, a beutazáshoz a három, vagy akár hat hónapnál hosszabb érvényességi idő is elengedhetetlen. Ennek az utazás előtt mindenképpen érdemes időben utánanéznünk

– mondja Radó András, a Wizz Air szenior kommunikációs menedzsere.

 Mik a szabályok?

Az utasok a Wizz Air weboldalán, az Utazástervező térkép menüpont segítségével tájékozódhatnak a legfrissebb beutazási feltételekről, de indulás előtt érdemes az adott ország és város hivatalos konzuli weboldalát is ellenőrizni a problémamentes utazásért. A különböző védettségi igazolványok elfogadásáról is az adott célország konzuli oldalán érdemes tájékozódni, hiszen a lista folyamatosan bővül, ám sok helyre továbbra sem elég az oltási igazolvány a beutazáshoz.

The Conversation

Ne hagyd ki!