Mindössze hat nyilvánosan jegyzett vállalatnak sikerült elérnie az 1000 milliárd dolláros vagy annál nagyobb piaci kapitalizációt. A világ két legértékesebb tőzsdei cége az Apple és a Microsoft, ők azok, amelyek átlépték a 2000 milliárd dolláros piaci tőkeértéket is (2452, illetve 2269 milliárd dollár).

Negyedik helyen az egyetlen nem amerikai

Harmadik az Alphabet (Google; 1898 milliárd dollár), negyedik a szaúd-arábiai állami tulajdonban lévő olaj- és gázóriás, a Saudi Aramco (1854 milliárd dollár); ez az egyetlen nem amerikai vállalat, amely bekerült az elitklubba. Ötödik az Amazon (1670 milliárd dollár). A hatodik Facebook 1038 milliárdnál jár; Mark Zuckerberg vállalata csak 17 éves, így a valaha volt legfiatalabb cég, amely elérte az 1000 milliárd dolláros értékeltséget a tőzsdén.

Hol tartunk mi?

A legértékesebb "magyar" cégnek biztosan az OTP Bank Nyrt.-t mondanánk és nem is tévedünk, 12 milliárd eurót érhet most a bank a Portfólió információi szerint, míg a legnagyobb kizárólag magyar tulajdonú cég az MPF Holding értéke a Forbes becslése szerint 202,7 milliárd forint, azaz 1 milliárd dollárt sem ér el.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Legyőzni a Facebook-ot? Ez a cég megpróbálja

Korunk egyik legnépszerűbb közösségi média platformja, a Reddit bejelentette, hogy a világ legnagyobb tartalomgyártói közösségét akarja felépíteni. Az akcióterv már kész, a vállalat a napokban nagyszabású toborzásba kezdett.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Elköltözött a jegybank, Matolcsyék is megtudják, mivel jár egy felújítás

A Magyar Állam - mint a Magyar Nemzeti Bank részvénytulajdonosa - nevében a tulajdonosi jogok gyakorlására jogosult pénzügyminiszter részvényesi határozatban rendelkezett arról, hogy a jegybank alapító okiratában az MNB székhelye 2021. november 1-től a 1013 Budapest, Krisztina körút 55. cím alatt található.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Csak sírnak a fiatalok vagy tényleg kevésbé becsülik meg őket a munkahelyükön?

A K&H ifjúsági indexének eredményei szerint 2021 második negyedévében a dolgozó fiatalok 39 százaléka érezte magát megbecsültnek a munkahelyén. Ez markáns csökkenés a 2020 utolsó és 2021 első negyedévében mért 48, illetve 49 százalékos eredményekhez képest.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!