Kiégett állatorvos simogat egy golden retrievert és egy macskát
Fotó: Shuterstock

Elképesztő a nyomás az állatorvosokon, de van segítség

Az állatorvosok jóval nagyobb problémákkal küzdenek, mint azt sokan gondolnák. Kiégés, szorongás és öngyilkosságok jellemzik a szakmát. Egyes technológiai startupok felismerték a helyzetet, és kitalálták, hogy segíthetnének az orvosokon.


Az állatorvosok munkája rendkívül megterhelő. Az aggódó gazdák nyomása, a sürgős esetek, a rendszeres eutanáziák, az együttérzés hiánya súlyos mentális problémákhoz, kiégéshez és depresszióhoz vezet. Néhány éve a Time magazin bemutatott egy tanulmányt, amelyből kiderült, hogy csak az USA-ban több mint 400 állatorvos követett el öngyilkosságot 1979 és 2015 között. Az elmúlt években számos startup felismerte, hogy az állatorvosoknak segítségre van szükségük. Ilyen például a PetsApp, amely munkafolyamat- és kommunikációs szoftvereket kínál a mindennapi munka megkönnyítése érdekében.

Bármely napon bárki bejöhet az ajtón bármilyen állattal, amely ellátása több ezer termék és szolgáltatás kombinációját igényelheti. Ezeknek a kisvállalkozásoknak hihetetlen mértékű működési összetettséggel kell szembenézniük. Elég csak arra gondolni, hogy milyen mértékű logisztikát igényel egy egyszerű oltás beadása vagy egy törött láb gyógyítása. Utóbbi esetében behozzák az állatot, még aznap meg kell röntgenezni, és valószínűleg műteni is.

-fejtette ki álláspontját Thom Jenksins állatorvos, a PetsApp társalapítója a Siftednek.

Az emberek kezdetben hihetetlen reményeket fűznek a szakmához -sokak gyerekkori álmukat valósítják meg -, sok esetben azonban az álom rémálommá válik. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a kollégáink szenvednek.

-tette hozzá David Prien, a FirstVet alapítója.

A megoldás

A PetsApp, amely decemberben 4,4 millió dolláros kockázati tőkéhez jutott, egy olyan szoftvert fejleszt, amely segíti az állatorvosok mindennapi munkáját. Jenkins kifejtette, hogy az állatok gazdái 10-ből 9 esetben olyan ügyekkel keresik fel az orvosokat, amelyek nem igényelnek sürgősségi beavatkozást. Például oltásokról, árakról, eljárásokról érdeklődnek, gyógyszert akarnak felíratni. A PetsApp szoftverével egyebek között ezeket a feladatokat rendszerezhetik az orvosok prioritás szerint, hogy hatékonyabban menedzselhessék napjaikat. Az alkalmazással továbbá a számlázás is megoldható, illetve egy csevegő felület és gyógyszeres emlékeztetők is integrálásra kerültek a felületbe.

A PetsApp mellett számos más, hasonló startup is megjelent az európai piacon az elmúlt években. Ilyen például az egyesült királyságbeli Vet-AI, amelyen keresztül a gazdik ellenőrizhetik állataik tüneteit, melyet követően kapcsolatot teremthetnek az állatorvosukkal. A cég szoftvere gépi tanulási folyamatokra épül.

A svéd FirstVet egy másik jól finanszírozott „digitális állatorvosi klinika”, amely az elmúlt évben megduplázta bevételeit, mos pedig egy e-kereskedelmi szolgáltatást fejleszt klinikai alkalmazása mellett.

Mélyebb kapcsolatot kell kiépíteni a felhasználókkal. Korán észrevettük, hogy a konzultációk körülbelül 40%-a termékajánlással végződött

- mondta Prien a FirstVet termékével kapcsolatban.

További érdekesség, hogy más startupok is egyre bátrabban diverzifikálódnak, egyre többen jelennek meg az állatorvoslási, egészségügyi és wellness piacon, ilyen például a portugáliai székhelyű élelmiszeripari vállalat, a Barkyn és a Bought by Many biztosító.

Mi a probléma?

Iparági elemzések azt mutatják, hogy lenne igény a fent említett startupok szolgáltatásaira, az állatorvosoknak azonban komoly szabályozásoknak kell megfelelniük, ami lassítja a technológia térhódítását, különösen Európában. Némi konzervativizmus figyelhető meg az engedélyezés terén, főleg a receptekkel kapcsolatban.

Prien elmondta, hogy az USA-ban jóval gyorsabban alkalmazkodnak és fejlődnek a szabályozók, több államban is engedélyezték, hogy az orvosok digitális úton írhassanak fel gyógyszereket a beteg állatoknak. Ezzel szemben egyes európai országokban az állatorvosok még telefonon sem adhatnak tanácsot a gazdáknak.

Prien abban reménykedik, hogy az új szereplők piacra lépésével felgyorsulhat az innováció, ami arra készteti majd az állatorvosi klinikákat és a szabályozókat, hogy ügyfélközpontúbbá váljanak, ami végső soron az állatorvosok mentális egészségére is pozitív hatás gyakorolna.

Ne hagyd ki!