Kényszermunkára kényszeríthettek majmokat Thaiföldön
Fotó: Shutterstock

Rabszolgamajmok miatt vettek le a  polcokról egy kókusztejet

Számos amerikai kiskereskedelmi lánc hagyott fel egy kókusztej értékesítésével, mert a termék kényszermunkára fogott majmok "közreműködésével" készülhet.


Majmok is lehetnek rabszolgák

A Walmart is leállította a Costco, a Target, a Kroger és más amerikai kiskereskedelmi óriások után a Chaokoh kókusztej értékesítését, mivel a termék előállítását rabszolgamajmok kényszermunkája segítheti elő – írja az Axios.com.

A szociálisan fejlett közösségekben élő majmokat láncra vert kókuszdiószedő gépként használja a kókuszkereskedelem. Megfosztják őket az evés és a játék lehetőségétől, vagy attól, hogy a családjukkal töltsék az idejüket

- áll Tracy Reiman, a People for the Ethical Treatment of Animals alelnökének közleményében.

Elvárás a majommentes kókuszdió

Az állatvédők sajtóközleménye szerint a Walmarthoz nagyjából 86 ezer kérés érkezett, hogy hagyjanak fel a Chaokoh termékek értékesítésével, miután nyomozók kiderítették, hogy több farmon is láncra kötve, bántalmazva kényszerítenek majmokat a kókuszdiók leszedésére Thaiföldön.

A Chaokoh kókusztej thaiföldi gyártója, a Theppadungporn Coconut Co. Ltd. nem válaszolt a portál megkeresésére. A honlapjukon viszont azt írják, hogy a Bureau Veritas Certification (Thailand) Ltd. egy 2020-as vizsgálata azt mutatta, hogy a 817-ből találomra kiválasztott 64 kókuszgazdaságban nem bukkantak majmok használatára utaló nyomokra a kókuszdió betakarítása során.

Állatvédők szerint azonban félrevezető volt a tanulmány, és nem is megfelelően végezték a kutatást.

A szervezetek tiltakozása miatt eddig 45 ezer kereskedő állhatott le a Chaokoh kókusztej forgalmazásával világszerte.

Veszélyben a vasárnapi rántott hús?

Korábban írtunk róla, hogy Európa több országában készlethiány lépett fel napraforgóolajból, aminek egyik helyettesítője a kókuszolaj lehetne. Azonban, ha az ázsiai kókusztermékek elkészítésében rabszolgamajmok is közreműködnek, kérdésessé válhat a csere.

A szűk napraforgóolaj-készletekért egyébként az orosz-ukrán háború a felelős. Ukrajna és Oroszország a világ két legnagyobb napraforgóolaj-exportőre, összesen a világpiac 80 százalékát fedik le.

Az ukrajnai termékekre a keleti szomszédunknál zajló harcok miatt nem lehet számítani, az eurázsiai ország ellen pedig nyugati kereskedelmi szankciók vannak érvényben. A szakértők szerint emiatt a termék akár 12-18 hónapos hiányával is számolnia kell a világpiacnak.

Ne hagyd ki!