Elszállt az alumínium ára Európában
Fotó: Shutterstock

Érik az alumínium-válság az EU-ban, Kína járhat jól

Csökken Európa alumínium-termelése, miután kevésbé éri meg gyártani az elszálló energiaárak miatt. A kiesést Kína ugyan pótolni tudja, de rekordmagas áron.


Újabb válság éleződik

Fokozza az energiaválságot az ukrajnai háború. Ennek egyik legnagyobb elszenvedője az európai alumínium-kohászat, hiszen rendkívül energiaigényes iparág, ezért különösen kiszolgáltatott az energiaszektor árainak. A költségek csökkenésére pedig egy ideig nem lehet számítani.

Az európai elsődleges alumíniumkohók termelése az emelkedő energiaköltségek miatt folyamatosan csökken. A régió könnyűfém-kibocsátása tavaly 550 ezer tonnával csökkent, és a csökkenés üteme egyre gyorsul

- idézi a szektor egyik szakértőjét az Infostart.hu.

Jelenleg az öreg kontinens alumínium-felhasználói csak rekordmagas áron tudják beszerezni a fémet, leginkább Kínából.

Zsugorodik az európai kapacitás

A legújabb becslések szerin a nyugat-európai primer alumíniumtermelés az előző hónapban 244 ezer tonna volt, ami 13,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ha az áprilisi mennyiséget évesítjük, az 2,97 millió tonna, ami mélypont.

Európában egyébként már van példa olyan üzemre is (Spanyolországi - San Ciprian kohó), amelyik leállított a termelését 2024-ig, annyira nem éri meg nekik ekkora energiaárak mellett üzemelniük.

A nyugati mellett a kelet-európai alumíniumtermelés is csökkent idén. Az áprilisi 333 ezer tonnás kibocsátás 2,4 százalékkal maradt el a 2021 negyedik havitól.

Ilyenkor elnézőbb a nyugat Oroszországgal

A kontinens keleti felének nagyobb termelői között orosz vállalatok is vannak, legnagyobb közülük pedig a Rusal.

Az orosz alumíniumot sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió nem szankcionálja. Megtapasztalták már ugyanis, hogy mit jelent a Rusal szállításainak a kiesése. A vállalatot és tulajdonosát, Oleg Gyeripaszkát 2018-ban sújtó amerikai szankciók erősen megzavarták az alumíniumellátási-láncokat és az árakat. A szankciókat aztán 2019-ben feloldották, miután Gyeripaszka lemondott a vállalat feletti operatív irányításról

- írja a portál.

Európában az alumínium ára rekordmagas, a Rusal szállításai nélkül pedig magasabb lenne. Kínából jelenleg úgy is megéri a fémet importálni, hogy az ázsiai ország 15 százalékos exportvámmal védi a terméket.

Kínának egyébként jelenleg bőven van kapacitása európai exportra, hiszen náluk megtorpant a könnyűfémre a belső kereslet a „zéró covid” politika miatt. A magas árak pedig vonzóvá is tették a kereskedelmet az Unióval.

Ne hagyd ki!