A foci vb-t végre megnyerték, más örömük nemigen van
Fotó: Shutterstock

Az ország, ahol örülnének a magyar inflációnak

Több mint három évtizede nem látott inflációs adat érkezett Argentínából: éves alapon meghaladta a 100 százalékot az általános drágulás mértéke. Utoljára az 1991-es hiperinfláció mutatott a latin-amerikai országban hasonló számokat.

100 százalékos infláció Argentínában

A hivatalos, kormányzati adatok szerint éves alapon 102,5 százalékos volt az infláció Argentínában februárban. A fogyasztói árindex az előrejelzéseknél is magasabb, 6,6 százalékos havi emelkedést mutatott.

Hasonló adatokra több mint három évtizede, az 1991-es hiperinflációs időszak óta nem volt példa a latin-amerikai országban - írja a Reuters.

Az argentin kormány olyan programokkal igyekszik mérsékelni az árrobbanás, mint például a gabonaexport korlátozása. Ezzel - a reményeik szerint - növekedhet a hazai gabonakínálat, ami árversenyt, így árcsökkenést eredményezhet egyes élelmiszereknél.

Elszabadult az infláció, új bankjegy kell

Argentína központi bankja, a BCRA februárban erősítette meg, új bankjegyet bocsát ki. A 2000 pesós címlet duplája lesz az eddigi legnagyobbnak. Az értékét mintegy 11 dollárban szabhatja meg a jegybank, azaz durván 4000 forintban.

Az új bankjegy kibocsátásának is a rendkívül magas (tavaly 95 százalékos) általános infláció lehet az oka, ami miatt előző hónapban 75 százaléknál járt az argentin jegybanki alapkamat.

Jöhet a rögzített árfolyam?

A legnagyobb argentin címlet, az 1000 pesós jelenleg 2,7 dollárt, azaz körülbelül 1000 forintot ér, vagyis a 2000 pesósnak durván 5,5 dollárt, azaz nagyjából 2000 forintot kellene kóstálnia. Azonban - mint fentebb írtuk - a jegybank szerint az értéke 11 dollár lehet.

Korábban volt rá példa, hogy az argentin valuta értékét a dollár árfolyamához kötötték, mégpedig 1992-ben, mivel 1991-ben a mostaninál is nagyobb infláció tombolt Argentínában. Azonban a rögzített árfolyamrendszert feladták a 2001-2002-es pénzügyi válságuk után.

A mostani, rendkívüli argentin inflációt részben az ukrajnai háborúnak tulajdonítják a szakemberek, hiszen annak kitörése után különösen megemelkedett a nyersanyagok és az energia ára. Emellett az ország központi bankja pénznyomtatásainak is szerepe lehet benne.

Egyébként Argentínának négy hét alatt három gazdasági minisztere volt csak tavaly nyáron. Azonban az elszabadult inflációval eddig sem a kormány, sem a jegybank nem tudott megbirkózni.

Ne hagyd ki!