Kék-fehér argentin zászló előtt nyakkendős férfinak üres a zsebe
Fotó: Shutterstock

Ez ám a kamat! A magyar majdnem hétszerese

Az argentin jegybank 69,5 százalékra emelte az alapkamatot, így próbál gátat vetni az inflációnak.


A döntéssel a 28 napos referencia-kamatláb 9,5 százalékponttal emelkedett. Az infláció a dél-amerikai országban húsz éve nem látott magasságban, 70 százalék felett jár.

90 százalék

A remények szerint az áremelkedés üteme elérhette már a csúcsát, miután a legfrissebb egyesült államokbeli adat azt mutatja: enyhült az inflációs nyomás.

A kamatemelés az év hátralévő részére csökkenti az inflációs várakozásokat – derül ki az argentin központi bank közleményéből.

Két hete 8 százalékponttal emelték a kamatot, idén pedig a mostani a nyolcadik kamatemelés a sorban.

A pénzromlás mértéke Argentinában az év végére elérheti a 90 százalékot.

Társadalmi elégedetlenség

Az emelkedő árak kontrollálása, a magas adósságállomány és az állami kiadások csökkentése az új gazdasági miniszter, Sergio Massa legfontosabb célkitűzése Dél-Amerika második legnagyobb gazdaságában.

Massa a múlt hónap eleje óta a harmadik ember, aki betölti ezt a pozíciót. Az infláció csökkentését elődeinél konvencionálisabb eszközökkel kívánja elérni.

A kamatemelés mellett nem támogatja, hogy a jegybank pénzt nyomtasson idén a kormányköltések finanszírozására.

Argentina a Nemzetközi Valutaalap legnagyobb adósa egy március végén elfogadott, 44 milliárd dollár értékű program révén. Az egyezség betartása, a pénzügyi stabilitás elérése érdekében azonban szigorú intézkedésekre van szükség a 45 millió lakosú országban. Az elmúlt hetekben tüntetők lepték le a főváros, Buenos Aires utcáit, Alberto Fernández elnök lemondását követelve.

Itthon a jegybank számításai szerint ekkor éri el a csúcsát az infláció.

Ne hagyd ki!