Riga városképe
Fotó: Milan Zmátlo / unsplash

Befektetésért aranyvízum-ez az 5 legolcsóbb ország

Az arra jogosult külföldi befektetők a világ több mint 30 országában vásárolhatnak arany útlevelet vagy vízumot, ami állampolgárságot vagy tartózkodási státuszt biztosít a helyi gazdaságba történő befektetésért cserébe.


Az Insider segítségével összegyűjtöttük az 5 legolcsóbb helyszínt, amelyek minimális befektetési követelményei 19 ezer (7,5 millió forint) és 250 ezer dollár (102,5 millió forint) között ingadoznak.

Thaiföld

Thaiföld „Elite Visa" tagsági programja a külföldi befektetőknek „privilegizált beutazási vízumot" biztosít, ami akár 20 évig is érvényes marad. Nyolc különböző programlehetőséget kínál, az „elit rugalmas egytől" az „elit végső kiváltságig" a Thailand Privilege Card Co., a programot működtető állami tulajdonú vállalat szerint.

A minimálisan fizetendő összeg a körülbelül 19 ezer dolláros (7,5 millió forint) jelentkezési díj.

Panama és Lettország

Panama két fő típusú befektetői vízumot kínál, amelyek követelményei 40 ezer (16,5 millió forint) és 750 ezer dollár (307 millió forint) között mozognak a Henley & Partners befektetői tanácsadó cég szerint.

A legolcsóbb a „panamai erdőtelepítési vízumprogram", ahol 40 ezer dollárral járulhatunk hozzá egy, a környezetvédelmi minisztérium által jóváhagyott erdőtelepítési kezdeményezéshez. De a „minősített befektetői program" keretében is lehet pályázni, ahol a kérelmezők 300 ezer dolláros ingatlanbefektetés, 500 ezer dolláros tőzsdei befektetés vagy 750 ezer dolláros határozott idejű bankbetét ellenében kaphatnak állandó tartózkodási státuszt.

A lettországi aranyvízum programon belüli ingatlanbefektetési lehetőséget nemrég felfüggesztették, így a Henley & Partners szerint három befektetési útvonal maradt a letelepedési engedélyt kereső külföldiek számára.

A legolcsóbb az 50 ezer eurós (20,5 millió forint) hozzájárulás egy lett vállalat saját tőkéjéhez, plusz 10 ezer eurós (4 millió forint) átutalás az állami költségvetésbe. Ezt követi a 250 ezer euró (102 millió forint) értékű „speciális célú kamatmentes kötvények" vásárlása, plusz 38 ezer euró (15,5 millió forint) befizetés az államnak. Vagy 280 ezer eurót (114,5 millió forint) fektetünk egy lett bank tőkéjébe ötéves időtartamra, és 25 ezer euróval (10 millió forint) járulunk hozzá az állami költségvetéshez.

​Dominika és Szent Lucia


A Dominikai Közösség kormánya szerint kétféleképpen lehet részt venni a rogramban: 100 ezer dollár adományozásával a sziget gazdaságfejlesztési alapjának, vagy 200 ezer dollár (82 millió forint) értékű ingatlanvásárlással egy jóváhagyott fejlesztésben.

A Karib-tenger keleti részén található vulkanikus eredetű Szent Lucia szigetén a Befektetési Migrációs Tanács szerint négy különböző befektetési lehetőséget kínálnak az állampolgárságért cserébe.

A legolcsóbb lehetőség a 100 ezer dolláros (41 millió forint) adományozás a sziget Nemzeti Gazdasági Alapjának. Akik inkább ingatlanba fektetnek be, legalább 300 ezer dollár (123 millió forint) értékűt kell vásárolniuk, amit öt évig nem lehet eladni. Harmadik lehetőség, ha legalább 3,5 millió dollárt (1,4 milliárd forint) fektetünk be egy „jóváhagyott vállalati projektbe", amely munkahelyet teremt. Vagy legalább 500 ezer dollárt (205 millió forint) fektetünk be államkötvényekbe.

Ne hagyd ki!