A világ legnagyobb fjordja hegyek ölelésében

A Sognefjord Norvégiában

Fotó: Shutterstock

Bort termelnek a világ egyik legnagyobb fjordja mellett

61 fokkal északra az Egyenlítőtől, Norvégiában is bortermelésbe fogtak, bár az ideális éghajlat a szőlőtermesztésre a 30 és 50 szélességi fokok között van. A klímaváltozás miatt azonban ma már ez nem is olyan elvetélt ötlet.


A hűvös éghajlati határok megváltoztak: az északi féltekén északabbra, a déli féltekén délebbre tolódtak. Ezzel együtt a szőlőtermesztés is lehetővé vált olyan helyeken, ahol eddig nem is képzeltük volna.

Már nem fagy be a fjord

A Slinde szőlészet Norvégia leghosszabb és legmélyebb fjordja, a Sognefjord mentén fekszik, a tőkékkel szemben hófödte hegycsúcsok magasodnak. Tulajdonosa, Bjorn Bergum még emlékszik rá, hogy gyerekkorában a fjord befagyott, de ilyet manapság már sohasem tapasztal. Számára is érzékelhetően megváltozott arrafelé az időjárás.

Ha esik, többet esik, de amikor meleg van, akkor melegebb az idő

- mondja.

Természetesen aggódik a bolygó sorsa miatt, de bortermelőként beismeri, hogy a klímaváltozás a kezére dolgozik.

Trópusi ízek

Ezzel együtt sem egyszerű ennyire fenn, északon a bortermelés. Bjorn, ha kell, egész éjszaka fennmarad, hogy védje a fagytól 2700 tőkéjét. Többfajta szőlője van, amelyekből egyedi ízkombinációkat állít elő: trópusi és ásványos ízekkel, amelyek az agyagos földből származnak.

Titkos összetevőként a különleges fényviszonyok szolgálnak.

Itt nagyon sok a fény, ez nagy előny. És hűvösek az éjszakák. A napsugarak visszaverődnek a fjordról a meredek hegyoldalra. A szőlő, a levelek sok aromát felvesznek és begyűjtenek a héjba, amely a bor ízében is megjelenik

- magyarázza a büszke gazda.

Ilyen jót még nem ittam!

A következő kihívás az emberek meggyőzése arról, hogy a norvég bort megéri megkóstolni.

Utána azt mondják: még sosem kóstoltam ilyen bort. Nagyon jó, talán a legjobb, amit valaha ittam

- mondja Bjorn Bergum.

Amikor azonban a turisták hazatérnek, a saját országukban már nem merik elmondani, hogy nagyon jó norvég bort ittak, talán azért, mert meg akarnak felelni a divatnak.

Bjorn már nyert aranyérmet több norvég borversenyen is, és szeretné megmérettetni a borát nemzetközi környezetben. Egy ilyenen szerinte csak akkor volna esélye, ha vakkóstolás lenne, máskülönben győznének az előítéletek – véli.

Ne hagyd ki!