A Gyűrűk Ura alkotója  a történelem harmadik filmrendező milliárdosa
gold and silver wedding band
Photo by Ergo Zakki on Unsplash

Drágaszágom! Megvan a harmadik dollármilliárdos filmrendező

Peter Jackson, A Gyűrűk ura új-zélandi rendezője a leggazdagabb a szórakoztatóiparban az amerikai Forbes listája szerint.


Ők hárman

Peter Jackson tavaly 580 millió dollárt (180,5 milliárd forintot) keresett, elsősorban vizuális effektusokkal foglalkozó cége, a Weta Digital egy részének eladásából a Unity Software-nek 1,6 milliárd dollárért. A becslések szerint Jackson az üzletből 600 milliót kapott, további 375 milliót pedig részvényben.

Ezzel az új-zélandi rendező – Steven Spielberg és George Lucas után – a harmadik a történelemben, aki filmkészítésből milliárdos lett.

A szórakoztatóipar tíz leggazdagabbjának listáján csak férfiak szerepelnek, a top húszba már bejutott három nő is. Bob Dylan, Paul Simon és Bruce Springsteen a leggazdagabb tíz közé került, mindhárman eredeti felvételeik katalógusának eladásával.

A Billboard értesülései szerint Springsteen 500 millió dollárért, átszámítva nagyjából 163 milliárd forintért adta el zenei életművének felhasználási és kiadói jogait. A tetemes összeget a Sony Music és a Sony Music Publishing vállalatok fizették ki a művésznek egy kombinált megállapodásban. Az üzlet értelmében a zenész mind a 20 stúdióalbuma a Sony-hoz került. Springsteen minden idők egyik legsikeresebb rockzenésze. A húszszoros Grammy-díjas művész dalai tavaly több mint 15 millió dollárnyi bevételt generáltak.

A többiek

A South Park-sorozat készítői, Trey Parker és Matt Stone a hatodik helyre futottak be 210 millióval, miután aláírtak egy hatéves, 900 milliós szerződést a Paramount+ streamingszolgáltatóval számos film elkészítésére.

Kanye West, Jay-Z zenészek és Dwayne Johnson színész szintén bejutott az első tíz közé zenéik és filmjeik bevételei révén, de reklámszerepléseik is sokat hoztak a konyhára.

Reese Witherspoon amerikai filmszínésznő volt tavaly a legjobban kereső nő a szórakoztatóiparban, ez a 12. helyhez volt elég. Hello Sunshine nevű, elsősorban női történekkel foglalkozó produkciós cége 115 milliós bevételre tett szert, az Apple TV-n futó The Morning Show-ban nyújtott alakítása 20 millió dollárt hozott.


Ne hagyd ki!