Matrica Donald Trump fejével egy összegrafitizett falon

Hiányzom? - kédezi a matrica

Fotó: Unsplash

Trump az aprópénzért is lehajol

Donald Trump személyesen profitál a rally-típusú politikai eseményekből, miután az ezeken való részvételért rajongói olykor igen magas összegeket fizetnek.


Az American Freedom Tour (AFT) egyes állomásaira a legolcsóbb belépődíj 55 dollár (22 ezer forint), a legdrágább pedig 4000 dollár (1,6 millió forint), bár utóbbi összegért már jár egy személyes üdvözlés az amerikai exelnöktől, illetve az úgynevezett afterpartin való részvétel.

Az Insider azt írja, hogy az AFT vagy „amerikai szabadságturné” bevételei közvetlenül Trump zsebébe vándorolnak. Ezeket az eseményeket külön kezelik az exelnök politikai nagygyűléseitől, amelyeken ingyenes a részvétel, és amelyet gyakran egy-egy jelölt mellett tartanak.

Létezik, de nem így

A hivatalból távozott amerikai elnökök körében nem ritka, hogy körutakat tesznek, és sok helyen felszólalnak. Ilyenkor busásan megfizetik őket vállalatok és érdekcsoportok. Arra azonban nem nagyon van precedens, hogy egy exelnök a saját támogatóitól kér pénzt arra, hogy hallhassák őt beszélni egy rally típusú eseményen, amelynek egyes állomásain gyakorlatilag ugyanaz hangzik el. Ez már inkább hasonlít egy rocksztár turnéjára.

A fizetett elnöki szónoklatokban nincs semmi új. Szép munka, ha meg tudod szerezni – mondta az amerikai elnökökkel foglalkozó történész, Mark K. Updegrove, aki könyvet is írt a Fehér Házból kikerültek sorsáról.

A különbség az, hogy Trump ezt politikai rallynak álcázza. Lehet, hogy van itt egy kis hamisság

– mondta Updegrove.

Csak ne hagyja abba

A turné egyik állomásán, Mississippiben Trump megismételte, hogy elcsalták a 2020-as választást, panaszkodott a január 6-i erőszakos eseményeket vizsgáló kongresszusi bizottságra, és célozgatott a 2024-es elnökválasztáson való részvételére – írja a Washington Post.

Szerettem volna én is beszállni a támogatásba, hogy folytatni tudja a munkáját, és minél több helyre el tudjon utazni – mondta az egyik résztvevő, aki 800 dollárt fizetett a VIP-jegyért Mississippiben.

Tudom, hogy valószínűleg nincs szüksége anyagi támogatásra, de megteszem a magam részét, mert hiszek abban, amit csinál

– tette hozzá.

Az egyes állomásokon vendégszónokok is felszólalnak: szerepelt már Donald Trump Jr.; a volt külügyminiszter, Mike Pompeo ; konzervatív médiaszemélyiségek valamint motivációs szónokok, akik pénzügyi tanácsokat adnak és szemináriumokat kínálnak.

Ne hagyd ki!