Air Force One fekete limuzin
Fotó: Shutterstock

Tovább csúszik az új Air Force One átadása, prózai ok miatt

A Boeing újgenerációs elnöki repülőgépének átadása várhatóan tovább csúszik a szakemberhiány és a vártnál alacsonyabb biztonsági átvilágítási arány miatt – közölte az amerikai kongresszus számvevőszéke.


A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Government Accountability Office) jelentéséből az is kiderül, hogy a Boeingnek másik beszállítóval kell dolgoznia néhány belső munka kapcsán, ami nagy valószínűséggel csúszást okoz.

Nukleáris védelem

Az Air Force One-t – amelyen az amerikai zászló, a „United States of America”- felirat és az elnöki hivatal pecsétje látható – világszerte repülő Fehér Házként ismerik.

A jelenlegi gép, amelyet Biden elnök használ, 327 négyzetméter alapterületű és háromszintes. Van benne konferenciaszoba és orvosi részleg is.

Az új, készülő Boeing 747-8-asokat úgy tervezték meg, hogy a legrosszabb biztonsági körülmények, például egy nukleáris háború esetén is zavartalanul tudjanak repülni, emellett katonai repülőelektronikával, valamint fejlett kommunikációs és önvédelmi rendszerrel látják el őket.

Szigorú átvilágítás

A Boeing 2018-ban kapta meg a Fehér Háztól a 3,9 milliárd dolláros megbízást két 747-8-as leszállítására, 2024-es átadással. A Pentagon idén azt közölte, hogy a gépek várhatóan 2026-ig nem készülnek el.

A Boeinget is elérte a munkaerőpiacon tapasztalt repülőgép-műszerész hiány. Emellett az is lassítja a haladást, hogy a vártnál alacsonyabb a biztonsági átvilágításon átjutott, a repülőgép átalakításához szükséges képzett szakemberek aránya

– derül ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal friss jelentéséből.

Itt írtunk arról, Trump elnök hogyan trollkodta meg a korábbi szerződést az elnöki gépekre a Boeinggel, és hogyan okozott közvetve egymilliárd dolláros veszteséget a cégnek.

The Conversation

Ne hagyd ki!