Lány ül szállodai szobában ablakkal szemben
Fotó: Shutterstock

A szállodások hadat üzentek az emberkereskedőknek

Az emberkereskedelemből származó haszon világviszonylatban évi 150 milliárd dollár a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet becslése szerint. A nagy szállodaláncokban már tréningeket tartanak az esetek kiszűrésére.


A Nemzeti Emberkereskedelmi Forródrót adatai alapján 2020-ban az Egyesült Államokban több mint tízezer emberkereskedelemhez köthető esetet jelentettek, ezek 72 százaléka szexuális kizsákmányolás is volt.

A valós számok ennek a többszörösei lehetnek,

hiszen az esetek döntő többsége soha nem kerül napvilágra.

Kézenfekvő helyszín

A hotelek és motelek

a nőkereskedelem ideális helyszíneiként

szolgálnak, hiszen általában frekventált helyen vannak, lehet náluk készpénzzel fizetni, és különösebben nem felügyeli őket senki.

A koronavírus járvány csak tovább súlyosbította a helyzetet. A bűnözők kezére játszik például az új, érintkezésmentes, kontakt nélküli bejelentkezési mód, amimég inkább ellehetetleníti az emberkereskedelemre utaló jelek kiszűrését.

Eközben a szállodaláncok ellen egyre szaporodnak az ilyen jellegű feljelentések.

Egy 2000-ben elfogadott törvény szerint ugyanis az Egyesült Államokban bűncselekményt követ el, aki

bármilyen módon

közreműködik az illegális emberkereskedelemben. Azóta a nagy szállodaláncok és a kisebb motelek ellen egyaránt indítottak peres eljárásokat gondatlanságra hivatkozva, nem mellékesen azt állítva, hogy profithoz jutnak belőle, sőt, valójában támogatják is azt.

Lépések a kiszűrésre

A nagy szállodaláncokban, mint például a Marriottban, a Hiltonban vagy Hyatt-ben megkezdték az alkalmazottak képzését az emberkereskedelemről – írja a CNBC. A tréning során felvilágosítást kapnak az árulkodó jelekről:

  • ha a vendég készpénzzel fizet,
  • ha kevés személyes holmi van nála,
  • vagy ha napokon át nem engedi be a szobájába a takarító személyzetet.

A legtöbb hotel és motel vezetése belátta: felelősségük van abban, hogy figyeljék, feltárják és jelentsék azokat az eseteket, ahol felmerülhet az emberkereskedelem gyanúja.

Korábban a Facebookon adott el fogságban tartott embereket egy közel-keleti bűnözői csoport, amely munkaerő-kölcsönző vállalatként tüntette fel magát. Erről, és hogy az Apple emiatt hogyan akarta kitiltani a közösségi oldalt az AppStore-ból, itt írtunk.

Ne hagyd ki!