Call centeres munkakörnyezet három számítógéppel, klaviatúrával és headsettel, ilyen helyeken razziázott az Europol
Fotó: Shutterstock

Call centeres bűnhálózatot kapcsolt le az Europol

Az Europol 108 embert tartóztatott le egy nagyszabású razziában, valamennyien egy nemzetközi call centeres bűnhálózat tagjai voltak. A gyanúsítottak hamis befektetésekkel rengeteg pénzt csaltak ki áldozataikból.Az Europol emberei litván és lett bűnüldöző szervekkel együttműködve hajtották végre az akciót, akik 2022. március 24. és 25. között koordinált razziákat tartottak a bűnözői csoporthoz tartozó három műveleti helyszínen.

Az Europol közleménye szerint a bűnözők egy 200 fős „kereskedőkből” álló hadsereget irányítottak, melynek tagjai angolul, oroszul, lengyelül és/vagy hindiül beszéltek. Feladatuk az volt, hogy embereket keressenek fel telefonon, és próbálják meg rávenni őket, hogy fektessenek be az általuk kínált, valójában hamis lehetőségekbe.

Az Europol a letartóztatásról egy videót is közzétett, melyen látszik, a bűnözők gyakorlatilag egy call centert üzemeltettek:

Gyümölcsöző ötlet

A csoport meglehetősen jövedelmező „vállalkozást” üzemeltetett, becslések szerint havonta minimum hárommillió eurót csalt ki a gyanútlan áldozatoktól.

Az összehangolt rendőri razziákban a nyomozók készpénzt, luxusjárműveket, 95 000 eurónyi kriptovalutát foglaltak le, valamint számos bankszámlát azonosítottak és zároltak.

Lettországban nyolcvan, Litvániában 28 embert vettek őrizetbe.

Intőjelek

Meglehetősen könnyű bedőlni a rafinált csalóknak, van azonban néhány intő jel, ami egyértelműen azt jelzi, átverésről van szó. Például, ha valaki magas befektetési hozamot ígér és garantálja a kockázatmentességet, szinte biztos, hogy csalóval van dolgunk.

Óvatosan kezeljük azokat a „kereskedőket” is, akik szokatlan fizetési módokat próbálnak ránk erőltetni, például elektronikus átutalásra, hitelkártya vagy kriptovaluta tranzakcióra próbálnak rávenni.

Mindezek mellett a bűnözők szinte minden befektetési csalási ügyben kéretlenül keresik fel az áldozatokat „soha vissza nem térő” lehetőségeikkel.

Ne hagyd ki!