Sorry felirat és egy piros szívecske egy fehér cetlin, amely egy drótra van felcsipeszelve egy sárga csipesszel
Fotó: Shutterstock

Berezeltek a hackerek, miután kiderült, hogy egy rendőrőrsöt loptak meg

Novemberben egy hackercsapat sikeresen végrehajtott egy ransomware támadást. A támadók feltörték áldozatuk rendszerét, ellopták adatait és letitkosították eszközeit. Miután rájöttek, hogy egy kormányszervet károsítottak meg, szinte azonnal inukba szállt a bátorság.A legjobbakkal is megesik

Az AvosLocker hackercsapat esetéről a Bleeping Computer hírportál számolt be, amelynek sikerült felvennie a kapcsolatot a művelet egyik tagjával. A rejtélyes hacker elmondta, hogy semmilyen szabályuk nincs arra, hogy kit támadnak meg, de általában kerülik a kormányzati szerveket és a kórházakat. Kifejtette, hogy mivel többen is ténykednek a világ számos pontján, ezért néha előfordul, hogy egy-egy csapattársuk anélkül támad meg egy hálózatot, hogy valamelyik vezető ellenőrizné a célpontot és áldását adná a műveletre.

Így történhetett meg novemberben az, hogy a csapat egyik alegysége egy amerikai rendőrséget károsított meg. A pancak3 néven futó biztonsági kutató Twitteres posztjából kiderült, hogy a hackerek, miután rájöttek, hogy ki az áldozatuk, bocsánatot kértek és ingyenesen rendelkezésre bocsátották az adatok visszafejtéséhez szükséges biztonsági kulcsot.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy bár a dekódoló kulcsot átadták, az ellopott fájlok listáját nem voltak hajlandók megosztani a hatóságokkal. Ahogyan azt sem, hogyan sikerült feltörniük a rendszert.

A hacker azt is elmondta a hírportálnak, hogy döntésüket valójában nem a félelem indokolta, hanem az, hogy „az adófizetők pénzéhez általában nehéz hozzájutni”.

Forró nyomon

Az egyre sokasodó kibertámadásokkal párhuzamosan a lekapcsolt hackerek száma is drasztikusan nőtt az elmúlt hónapokban. Október elején az ukrán bűnüldöző szervek tartóztattak le egy 25 éves hackert, aki több mint 100 vállalatot összesen 150 millió dollárral, átszámítva nagyjából 48,9 milliárd forinttal károsított meg.

A hatóságok nem nevezeték meg az elfogott hackert, de az kiderült a rendőrségi tájékoztatásból, hogy adathalász módszereket és speciális szoftvereket használt, amelyek lehetővé tették számára a távoli asztali elérést. Az áldozatai között ismert energetikai és turisztikai cégek is szerepelnek. A bűnözőt az USA, Franciaország, az Europol és az Interpol segítségével kapták el.

A rendőrök házkutatást is tartottak, számítógépes berendezéseket, mobiltelefonokat, járműveket és több mint 360 ezer dollárnyi készpénzt foglaltak le. Továbbá 1,3 millió dollár értékű kriptovalutát zároltak a támadó digitális pénztárcájában.

November végén pedig az Interpol adott hírt az Operation HAEICHI-II nevű négy hónapos nemzetközi műveletéről, amelyben 20 országban összesen 1003 hackert tartóztattak le. Az anyagiakat tekintve csaknem 27 millió dollárt, azaz nagyjából 8,8 milliárd forintot foglaltak le, és hozzávetőlegesen 2350 bankszámlát zároltak.

Ne hagyd ki!