Ukrán és orosz színű emberi fejek néznek egymással szemben, a Facebook az ukránok védelmére kelt
Fotó: Shutterstock

A Facebook speciális alakulata az ukránok védelmére kelt

A Facebook anyavállalata, a Meta Platforms egy speciális munkacsoportot hozott létre, amelynek egyetlen feladata, hogy folyamatosan vizsgálja az orosz-ukrán konfliktushoz köthető tartalmakat- jelentette be Nick Clegg, a cég globális ügyekért felelős elnöke.


Válságintézkedés

Az ukrajnai helyzet lesújtó. Létrehoztunk egy speciális műveleti központot, amelyben szakértők és anyanyelvi ismeretekkel rendelkező emberek dolgoznak, hogy valós időben reagáljanak a gyűlöletbeszédre, és eltávolítsák az erőszakra uszító vagy a szabályainkat más módon megszegő tartalmakat. Átfogó lépéseket teszünk a hamis információk terjedése ellen, valamint az államilag ellenőrzött médiából származó tartalmak és a tényellenőrök által hamisnak minősített tartalmak felcímkézése érdekében. Kiberbiztonsági csapataink szorosan figyelemmel kísérik a platformunkkal való visszaélésre irányuló összehangolt kísérleteket.

-részletezte a vállalat válságintézkedéseit Nick Clegg.

A Meta egy olyan funkciót is bevezetett az ukrán felhasználók számára, amely segítségével zárolhatják fiókjaikat, illetve extra védelemmel vértezhetik fel profiljaikat.

A vállalat egyelőre nem árulta el, hányan dolgoznak a speciális egységben.

Gyors reakció

Nem ez az első eset, hogy a Meta speciális egységekkel reagál egy nemzetközi konfliktusra.

2021 augusztusában szakértői csapatokkal figyelte a tálibokkal kapcsolatos tartalmakat, miután a csoport átvette a hatalmat Afganisztánban. Erről korábban EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

2021 februárjában a Meta eltávolította a mianmari hadsereg hivatalos profilját, mert az megsértette az erőszakra való uszítás szabályait. A cég 2018-ban közölte, hogy nem sikerült megfékeznie a gyűlöletbeszédet és a félretájékoztatást Mianmarban, ami az ottani rohingya muszlim közösség elleni támadásokat szította. Ennek következményeiről részletesebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

Ne hagyd ki!