Azonban úgy tűnik, hogy a szlovák kormányban sincs a témában egyetértés
Fotó: Shutterstock

A szlovákok még nálunk is jobban rászorulnak az orosz gázra

Szorult helyzetben lenne Szlovákia az orosz földgáz nélkül, hiszen az országban felhasznált energiahordozó túlnyomó többsége onnan származik.


Jöhet az orosz rubel

A szlovák gázimport jelenleg a 85 százaléka származik Oroszországból, ezért a kitettségük az orosz energiahordozó felé igen jelentős – írja az MTI.

„Nem szabad, hogy elzárják a gázt. Ezért azt mondom: ha a feltétel az, hogy rubelben fizessünk, akkor rubelben fogunk fizetni, még akkor is, ha egyeseknek ez túl gyakorlatias álláspontnak tűnik”

- nyilatkozta Richard Sulík, Szlovákia gazdasági minisztere a szlovák közszolgálati tévében vasárnap este.

Kevésbé tetszik az ötlet a miniszterelnöknek

Valamivel árnyaltabban fogalmazott azonban Eduard Heger szlovák miniszterelnök azóta a Facebookon, aki inkább kitartana az euróban történő fizetés mellett, bár egyértelműen ő sem zárta ki a rubel alapú törlesztés lehetőségét.

„Szlovákia az EU-tagországokkal egyeztetve vásárol gázt Oroszországtól. Éppen a mi kérésünkre kezdődött el a koordináció az orosz gáz behozatalát érintő uniós fizetésekkel összefüggésben. Ebben a helyzetben is kulcsfontosságú az egység, és kitartunk a szerződésbeli feltételek tiszteletben tartása mellett az eurós fizetések vonatkozásában”

- nyilatkozta a szlovák miniszterelnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyjából két hete jelentette be, hogy az orosz-ukrán háború miatt Oroszországgal szemben „barátságtalannak” minősített országok (köztük az EU tagállamai) csak rubelben fizethetnek az orosz földgázért, azóta alá ís írta az erről szóló rendeletet.

A gázvásárlási szerződésnek azonban része a fizetés pénzneme is, ezért az Európai Unió és a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7 csoport elfogadhatatlannak és szerződésszegésnek minősítette Moszkva mostani döntését.

Szlovákia és mi is dobogósok vagyunk – nem nagy öröm

Az Oroszországból származó, bruttó rendelkezésre álló energiában vizsgált magyar import a harmadik legnagyobb (nagyjából 79 százalék) az Európai Unió országai között. Csupán Litvánia és Szlovákia van jobban kiszolgáltatva az orosz energiahordozóknak mint mi. Hazánk után a sorban Hollandia, Görögország és Finnország következnek.

Az európai országok közül a legjobb helyzetben Belgium, Izland, Málta, Portugália és Norvégia vehetett 2020-ban a földgáz, a szén és az olaj energiahordozók összesített kereskedelmi adatait tekintve.

Hazánknak egyébként van némi saját földgáztermelése és az adriai LNG-terminálból is érkezhet földgáz, azonban így is jelentősen ki vagyunk téve Moszkvának, és nehéz reális alternatívát találni az orosz energiahordozók kiváltására. A helyzeten javítani szándékozó beruházás kivitelezése ráadásul négy-öt évet venne igénybe, de ilyen indulására egyelőre nincs példa.

Ne hagyd ki!