Kapucnis hacker ül a gépe előtt, ami egy fa asztalon van
Fotó: Shutterstock

Rekordot döntöttek a hackerek, de továbbra sem vesszük őket komolyan

Egy viszonylag békés 2020-as év után tavaly új erőre kaptak a kiberbűnözők: több mint 1862 szabálysértést követtek el, ami abszolút rekordnak számít.


Az új csúcstartó

A megdöbbentő adatot az Identity Theft Resource Center (ITRC) nonprofit szervezet hozta nyilvánosságra az éves adatvédelmi jelentésében. A jelentés szerint tavaly 68 százalékkal több adatvédelmi incidenst regisztráltak, mint a megelőző évben. A korábbi rekord 2017-ben született, amikor összesen 1506 szabálysértést azonosítottak.

Érdekes azonban, hogy míg az érzékeny adatokat, például a társadalombiztosítási információkat vagy bankkártyaadatokat érintő bűcselekmények száma enyhén emelkedett 2020-hoz képest (a támadások 83%-a), az áldozatok száma 5 %-kal csökkent. Jó hír azonban, hogy az említett támadások száma meg sem közelíti a 2017-es szintet, amikor az esetek 95 százalékában személyes adatokat loptak a hackerek.

Nagyon sok kibertámadás rendkívül kifinomult és összetett volt, megelőzésük agresszív védekezést igényel. Ha ezek a védelmi eljárások kudarcot vallottak, a fogyasztók nem tudták megvédeni magukat a személyazonossági csalásokkal szemben

- nyilatkozta Eva Velasquez, az ITRC elnök-vezérigazgatója.

Végzetes nemtörődömség

Az ITRC megjegyezte, hogy az általa közölt adatok valószínűleg elmaradnak a valós károkozás nagyságától, ami főleg az információhiányra vezethető vissza. 2021-ben 607 hiányos fogyasztói panasz érkezett be, 2019-ben ez a szám alig érte el a 209-et.

A csoport továbbá megjegyezte, hogy 2021-ben a fogyasztók nem kaptak elég segítséget a hivatalos szervektől adataik védelmére. Magyarul sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan védhetik meg magukat a kiberbűnözőktől (ha nem akarsz az ő sorsukra jutni, olvasd el EZT A CIKKÜNKET). Sajnos azonban ez csak részletkérdés, ugyanis a legtöbb fogyasztó nem veszi elég komolyan a kiberfenyegetéseket.

A szakértők rámutattak, hogy a károsultak 72 százaléka tisztában volt vele, hogy kibertámadás érte, ennek ellenére

  • csupán 48 százalékuk változtatta meg feltört fiókja jelszavát,
  • 16 százalékuk semmilyen védelmi intézkedést nem tett,
  • és mindössze 3 százalékuk fagyasztotta be bankszámláját

A hackerek továbbra is kiemelten érdeklődnek a személyes adatok iránt, de egyre gyakrabban ostromolják a nagyobb vállalatok munkavállalóit, hogy beférkőzzenek a belső céges hálózatokba. A zsarolóprogramokkal kapcsolatos adatszivárgások száma megduplázódott az elmúlt két évben. Az ITRC arra számít, hogy idén a ransomware támadások fogják uralni a „hakertrendeket”.

The Conversation

Ne hagyd ki!