Hong Kong-i kikötő Jumbo úszó étterem Bond
Fotó: Shutterstock

Elsüllyedt a Bond-filmből is ismert híres étteremhajó

Elsüllyedt Hongkong egyik ikonikus látványossága, a Jumbo nevű úszó étterem, pár nappal azután, hogy elszállították abból a kikötőből, ahol az elmúlt majdnem 50 évben álldogált.


A Jumbo a Dél-kínai-tengeren merült hullámsírba, azt nem tudni, hogy hová akarták vinni.

Sok hírességet kiszolgált

A tulajdonos Aberdeen Restaurant Enterprises közölte, hogy senki sem sérült meg, de „szomorúan értesült a balesetről”.

Az étterem még 2020 márciusában, a Covid-19 kitörésekor zárt be.

A kantoni konyha remekeit kínáló étkezde több mint 3 millió vendéget szolgált ki, illusztris látogatói közé tartozik többek között Erzsébet királynő, Tom Cruise és Richard Branson.

Mozgóképen is megörökítették, mások mellett egy Bond-filmben is feltűnik, de a pandémia szinte végzetes csapást mért rá.

A Jumbo Hongkong egyik jelképe volt, ennek ellenére 2013 óta nem tudott nyereséget termelni.

Ezer méter mélyen

A mostani elmozdítás előtt a hajót szakemberekkel vizsgáltatták át, és a tulajdonosok azt állítják, hogy minden engedélyt megkaptak a szállításhoz. A terv az volt, hogy mielőtt az új működtető birtokba veszi, egy közelebbről meg nem nevezett helyen állomásoztatják.

A Paracel-szigetek közelében süllyedt el, miután „kedvezőtlen körülmények miatt” víz kezdett szivárogni a hajóba – közölte a tulajdonos.

A vízmélység a helyszínen meghaladja az ezer métert, így a mentés szinte lehetetlen volt.

Bár a pandémia adta meg a kegyelemdöfést az étterem számára, már előtte is pénzügyi gondokkal küszködött. A korábbi működtető, a Melco International Development májusban közölte, hogy 2013 óta a Jumbo hatalmas veszteségeket termelt.

The Conversation

Ne hagyd ki!