A Mozart-golyókat gyártó cég salzburgi mintaboltjának kirakata
Fotó: Shutterstock

Elgurult a Mozart-golyó, fizetésképtelen a gyártó

A nálunk is jól ismert édesség gyártója, a grödigi székhelyű Salzburg Schokolade bejelentése az ott dolgozókat képviselő szakszervezeteket is meglepte. A gondok oka a járvány.


140 ember munkája szűnhet meg

A szakszervezetisek az üzemi tanáccsal és a vállalatvezetéssel együtt meg akarják vitatni a helyzetet és erről mielőbb tájékoztatni a munkavállalóikat is. Az, hogy a vállalat hogyan működik tovább a jövőben, még nem világos, de a salzburgi üzemben a leállás 140 ember munkáját érintheti - írja osztrák lapértesülések alapján a napi.hu.

A vállalat ügyvezető igazgatója korábban már elismerte, a céget súlyosan érintette a világjárvány, a turisták, a rendezvények, valamint az esküvők elmaradása miatt visszaesett a forgalom, a lezárások miatt hetekig zárva voltak a cukrászdák is.

A kormány támogatása ellenére jelentősek a veszteségek.

Új gondok

A jelenlegi zárlat, a nyersanyagok, az energia, a bérek és a logisztikai költségek megugrása, valamint a csomagolóanyagok jelentős drágulása is komoly problémákat okoz, ezért jelentett fizetésképtelenséget a cég.

A vállalatot 1897-ben még "Rajsigl-Süßwarenfabrik" néven Salzburgban alapították, majd 1956-ban Grödigbe költözött. Több tulajdonosváltás után a részvények többsége 2014 óta a Philipp Harmer Beteiligungs GmbH tulajdonában vannak - Schügerl egy kisebb részt birtokol a vállalatból.

A Salzburg Schokolade csehországi üzemét - amely édességek és élelmiszerek csomagolására specializálódott - nem érinti a fizetésképtelenség.


Ne hagyd ki!