A helyzetet benzinhiány súlyosbítja
Fotó: Shutterstock

Kifogyott a készpénzből ez az ország

Csupán négy hónapot hagytak a régi készpénz becserélésére Afrika legnépesebb országában, Nigériában. Februártól csak a legújabb bankjegyekkel lehet fizetni. Azonban nincs elég új készpénz az országban. Maximálták a pénzfelvételt. Éjszaka is hosszú sorok kígyóznak az pénzautomaták előtt.


Nincs elég papírpénz Nigériában

A nigériaiaknak októbertől volt lehetőségük beváltani a régi pénzüket új bankjegyekre (1 forint nagyjából 1,28 nigériai najra). Ebben az időszakban a legtöbben bevitték a bankba az elöregedő fizetőeszközüket, ahol folyószámlára helyezték a vagyonukat. A New York Times arról ír, február 10-től csak az új készpénzzel lehet fizetni Afrika legnépesebb országában, azonban a bankautomatákból és a pénzintézetekből villámgyorsan elfogytak az új bankjegyek.

A napokban 40 dollárra maximalizálták az alkalmanként felvehető pénzösszeget, azóta éjszakánként is hosszú sorok kígyóznak a bankautomaták előtt. A pénzreformot eredetileg azzal indokolták, hogy így gyorsabban áttérhetnek a pénzmentes gazdálkodásra.

Ez maga a pokol. Otthon hagytam a kisfiamat, hogy pénzt szerezzek az automatából, mert kell élelemre és gyógyszerre. Most majd megfulladok a sorban. Közben pedig egy katona nyugodtan félrelök mindenkit, és pénzt vesz föl. Pokolba a politikusokkal!

idéz egy fiatal édesanyát Abujából, Nigéria fővárosából a HVG.

Egyesek ki akarják használni a helyzetet. Úgy tesznek szert jövedelemre, hogy van náluk egy mobil kártyaautomata, és csillagászati járulékért készpénzt adnak azoknak, akik nem tudják kivárni a sort. Az ő kezükre játszik a bankhiány is.

A helyzetet súlyosbítja, hogy üzemanyaghiány is van Nigériában, pedig Afrika egyik legnagyobb olajexportőre, bár kicsi a finomítói kapacitása. Néhányan a kocsijukban éjszakáznak azért, hogy elsőként jusson a benzinkúthoz, amikor érkezik egy kevés üzemanyag.

Máshol Afrikában aranypénzt hoztak vissza a forgalomba

Nigéria kivonná a készpénzt a forgalomból, Zimbabwéban pedig inkább arannyal fizetnének. A zimbabwei jegybank tavaly júliusban kezdte értékálló aranyérmék értékesítését. Ezzel próbálják megállítani az inflációt, ami a valutájuk elértéktelenedését is okozza.

A Victoria-vízesés helyi neve után Mosi-oa-tunya érmének hívják a fizetőeszközt. Át lehet váltani készpénzre, valamint használható a helyi és nemzetközi kereskedelemben. Az értéke az arany nemzetközi piaci árán alapul. Az érme egy troy uncia, azaz nagyjából 31,1 gramm aranyat tartalmaz, és a helyi bankokban megvásárolható.

Egyébként a jelenlegi vezetés terve az, hogy öt éven belül hivatalos fizetőeszközzé teszi az amerikai dollárt. 2009-ben egyszer már elengedték a saját, elértéktelenedett dollárjukat, és külföldi valutákat - főleg amerikai dollárt - kezdett használni helyette. Azonban nagyjából három éve visszavezették a helyi pénzt, de az ismét túl gyorsan veszít az értékéből.


Ne hagyd ki!