Menekültek tartnak a magyar határ felé Ukrajna felől
Fotó: Shutterstock

Se élelmiszer, se benzin, se készpénz - helyzetjelentés Ukrajnából

Napról napra duplázódhat meg az élelmiszerek ára Ukrajnában – már ha lehet egyáltalán kapni. Üzemanyaghiány is fellépett az országban és a készpénzautomaták is kiürültek. A számlák befizetése sem egyszerű.


Élelmiszerhiányról számolnak be ukrán menekültek

18 hrivnyáról (mai középárfolyamon számolva durván 200 forint) 40 (nagyjából 443 forint) hrivnyára drágult egy kilogramm liszt Ukrajnában egyetlen nap leforgása alatt, miután támadást indítottak az oroszok az ország ellen. Azóta viszont kiürültek az élelmiszerboltok polcai. A bankok is bezártak, a bankautomatákból is eltűnt a készpénz, így viszont a számlák befizetése sem egykönnyen kivitelezhető – írja az Agrárszektor.hu az MTI tudósítójára hivatkozva.

Az ukrajnai Harangláb település a magyar határ közelében fekszik. A község benzinkútjának a tulajdonosa is megszólalt a témában. Ő elmondta, hogy korábban nagyjából napi 30-40 ezer forintnak megfelelő hrivnya forgalmat bonyolított a kúton. A háború kitörésének napján 1,2 millió forint értékű üzemanyagot értékesített, így el is fogytak a készletei.

Sok menekült érkezhet

A háború kitörése után egy nappal a Haszon.hu-nak is nyilatkozott a témában egy hazánkban élő és dolgozó, magyar papírokkal is rendelkező ukrán állampolgár. Kudrjavcev Viktor családjának egy jelentős része még mindig a kárpátaljai Munkácson tartózkodik. Néhány napja ő is hasonló eseményekről számolt be, mint a most hazánkba érkező menekültek.

„Kelet-Ukrajnában megszokhatták a lakosok azt, hogy lövöldöznek, de onnan nyugatabbra ez nem normális állapot. Sok ukrán menekültre számíthat az Unió, különösen egy elhúzódó háború esetén. Lengyelországba érkezhetnek a legtöbben, hiszen szomszédos állam, és kisebbek a nyelvi különbségek is. A lakosság ellátásával azonban tudtommal még nincs gond, bár igaz, hogy minden szörnyen megdrágult a közelmúltban. Ráadásul az egész ország pánikvásárlásba kezdett. Konzerveket és gyertyákat vásárol mindenki, mert félnek attól, hogy megszűnik az áramszolgáltatás, vagy nem lesz elég élelmiszer később a boltokban. A legtöbben bespájzoltak az elmúlt napokban. Emellett kilométeres sorok állnak a benzinkutaknál is. Most még el van a lakosság, az viszont kérdéses, hogy később mi lesz, ha elhúzódnak a harcok”

- nyilatkozta Viktor. Mint megtudtuk az ő szülei nem gondolkoznak azon, hogy elhagyják az országot. Úgy vannak vele, hogy „ott születtek, ott is szeretnének meghalni”. Azonban a magyar nemzetiségű felesége Ukrajnában élő nyugdíjas szülei néhány órával a háború kitörése előtt átjöttek Magyarországra. Itt is maradnának addig amíg abbamaradnak a harcok. Már korábban gyanították, hogy érkezik a háború, hiszen a készültségi állapot bevezetése semmi mást nem jelenthetett.

Munkához láttak a segélyszervezetek

Az ukrán Haranglábat határátkelő köti össze a magyaroroszági Lónyával. A határ menti magyar faluba már korábban megérkeztek a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt és a Református Szeretetszolgálat munkatársai is. A szervezetek egyebek között sátrakat állítottak fel és tábori ágyakat is hoztak, melyeket a község tornatermében helyeztek el.

A hírek alapján sokan próbálnak segíteni a menekülteken, folyamatosan érkeznek az önkormányzathoz is a helyi élelmiszer és ruha felajánlások. Lónya polgármestere szerint olyanok is akadnak szép számmal, akik a menekülők szállításában segédkeznek. A lónyai határátkelő nyitvatartását is meghosszabbították a napokban: 7 óra helyett már 11 óráig fogadja az Ukrajnából menekülteket.


Ne hagyd ki!