Nyugdíja házaspár sétál a friss levegőn és élvezi milliárdos vagyonát, amit kiberbűnözéssel gyűjtött össze
Fotó: Pixabay

Nyugdíjba vonultak az egyik legnagyobb illegális oldal üzemeltetői

A sötét web egyik legnagyobb illegális piacterének adminisztrátorai bejelentették visszavonulásukat, miután becslések szerint nagyjából 358 millió dolláros, átszámítva közel 111 milliárd forintos vagyont halmoztak fel.Egy korszak vége

A UniCC nevet viselő piactér először 2013-ban tűnt fel a sötét weben. Alkotói azért hozták létre, hogy egy biztonságos helyet teremtsenek a világ hackereinek, ahol szabadon kereskedhetnek elsősorban lopott bankkártyaadatokkal. Az oldal egyenletesen teljesített az évek során, naponta több tízezer „új áru” került fel a platformra.

Szakértők szerint bankkártyaadatok százmilliói cseréltek gazdát a weboldalon, az Ellipctic blokklánc-elemző cég több mint 358 millió dollárra becsüli a UniCC mögött álló üzemeltetők nyereségét. Egyszer azonban minden véget ér, az öregedés ellenszerét pedig még a legrafináltabb hackerek sem ismerik.

Mi sem vagyunk már fiatalok, és az egészségünk nem engedi, hogy tovább folytassuk ezt az életvitelt

-a UniCC adminjai ezekkel a mondatokkal jelentették be, hogy végleg leállítják az oldalt.

A „szívszorító” üzenetet különböző darknet fórumokon tették közzé orosz és angol nyelven. Továbbá megköszönték a „bűnözői testvériség” sokéves támogatását.

A fiataloké a jövő

Az egész dologban az a legmeglepőbb, hogy nem is meglepő a kiberbűnözők lépése. A hatóságok legnagyobb döbbenetére 2021 vége felé igazi visszavonulási hullám indult el a kibertér nagykutyái körében.

Októberben a White House Market tűnt el a sötét webről, amelyet novemberben a Cannazon, karácsonykor pedig a Torrez követett. Ezeket a világ legnagyobb illegális weboldalaiként tartották számon. Persze az említett platformok nem csak a bankkártyaadatokra vadásztak.

A Torrezen például drogokkal, hackereszközökkel és hamisított pénzzel is kereskedhettek az emberek, illetve bűnügyi szolgáltatásokat is áruba bocsáthattak. Perspektívába helyezve a jövedelmezőséget: a Torrez üzemeltetői napi szinten több mint 100 ezer dollárnyi (31 millió forint) közvetítési díjat zsebelhettek be.

Az illetékes nyomozók nem igazán tudnak mit kezdeni a helyzettel. Dicséretes, hogy a bűnözők felhagytak „munkájukkal”, de örvendetesebb lenne, ha a bíróság előtt felelnének tetteikért.

David Décary-Hétu kriminológus professzor szerint egyre több kiberbűnöző jut arra a következtetésre, hogy elegendő pénzt halmozott fel, és inkább nyugdíjba vonul, mielőtt utoléri az igazságszolgáltatás.

Persze ez nem jelenti azt, hogy leáldozóban vannak a darknetes piacterek. Sokan úgy vélik, hogy generációváltásnak lehetünk tanúi, és a közeljövőben újabb illegális kereskedelmi weboldalak jelenhetnek meg. A BBC kutatása szerint napjanikban legalább 450 hasonló oldal üzemel az internet sötét bugyraiban.

Ne hagyd ki!