Tel Aviv szállodákkal és házakkal zsúfolt tengerpartja napsütéses időben, Tel Avivban a legdrágább az élet
Fotó: Shutterstock

Helycsere az élen: ebben a városban a legdrágább az élet

Az Economist Csoport kutatási és elemzési részlege, az Economist Intelligence Unit megvizsgálta, jelenleg melyik városban a legdrágább az élet a világon. A korábbi listavezető a második helyre csúszott vissza, míg az „aranyérmes” egy olyan város lett, amely soha nem állt még a képzeletbeli dobogó legfelső fokán.Az új „király”

Az Economist Intelligence Unit 173 várost vett górcső alá a lista kialakításához. Egyebek között megvizsgálta az infláció mértékét, illetve több mint 200 termék és szolgáltatás árváltozását. A félévente elkészített listán legutóbb Párizs foglalta el az első helyet, év végére azonban négy helyet „javítva” Tel Aviv került az élre.

Az izraeli város főként hivatalos fizetőeszközének, a sékelnek köszönheti az eredményt, amelynek értéke a sikeres oltási kampánynak köszönhetően négy százalékot erősödött az amerikai dollárral szemben az előző év azonos időszakához képest. A Tel Avivban vizsgált termékek és szolgáltatások körülbelül egytizede drágult az előző felmérés eredményeihez képest. A nyomon követett árak inflációs rátája éves szinten 3,5 százalékkal nőtt 2021 szeptemberéig, szemben a 2020-ban mért 1,9 százalékkal. Ilyen mértékű növekedésre az elmúlt öt évben nem volt példa.

A kutatók szerint az ellátási lánc problémái, a valutaárfolyamok ingadozása és a fogyasztói kereslet változásai okozták a nyersanyagok és egyéb árucikkek árának emelkedését. A legnagyobb drágulást a közlekedési ágazatban figyelték meg. Csak egy példát említve: a benzin ára átlagosan 21 százalékkal emelkedett 2021-ben.

Upasana Dutt, a csoport globális megélhetési költségekért felelős vezetője figyelmeztetett, hogy az elkövetkező évben a fizetések növekedésével számos városban tovább fognak emelkedni az árak.

Azonban arra is számítunk, hogy a jegybankok óvatosan emelni fogják az alapkamatot az infláció megfékezésére

- mondta, hozzátéve, hogy az áremeléseknek a jelenlegi szinthez képest mérséklődniük kell.

A világ 10 legdrágább városa 2021-ben:

  1. Tel Aviv, Izrael
  2. Párizs, Franciaország
  3. Szingapúr
  4. Zürich, Svájc
  5. Hongkong, Kína
  6. New York, Egyesült Államok
  7. Genf, Svájc
  8. Koppenhága, Dánia
  9. Los Angeles, Egyesült Államok
  10. Oszaka, Japán

Ne hagyd ki!