Korea Air Force FA-50 fighter

Korea Air Force FA-50 fighter

Fotó: Shutterstock

Lengyelország sietősen elkölt egy vagyont haderőfejlesztésre

Történetének egyik legnagyobb hadiipari beszerzését bonyolítja le Lengyelország: 14,5 milliárd dollárt értékben rendelt egyebek között tankokat és repülőgépeket Dél-Koreától. A vételt jórészt Putyin orosz elnök kiszámíthatatlan természetével indokolják.

A rendelésben szerepel 1000 darab K2 Black Panther tank, 700 darab K9 önjáró tarack és 48 darab FA-50 harci repülőgép.

Szovjet gyártású típusok

A lengyel légierő gyors modernizálása Varsó kiemelt célkitűzése: szeretné helyettesíteni az öregedő szovjet gépparkját, mert a 23 darab MiG-29 és a 18 darab Szu-22 karbantartása egyre nehezebb.

Lengyelország már rendelkezik 36 amerikai gyártmányú F-16-ossal, és további gépeket is megrendelt az Egyesült Államoktól, de még mindig a három utolsó NATO-tagország egyike, amely MiG-29-est reptet, és az egyetlen európai ország, amely nem múzeumban tartja a Szu-22-t.

A 48 dél-koreai FA-50 nagyot lendít majd Varsó modernizációs törekvésein. A könnyű harci repülőgépek szuperszonikus sebességre képesek, különféle bombákat hordozhatnak, és szállíthatnak levegő-levegő és levegő-föld rakétákat is. Lengyelország a modern Block 20-as modellt kapja meg a gépből, amely kompatibilis a NATO rendszereivel.

Gyorsan kellett

Lengyelország nemcsak a gép kvalitásait vette figyelembe, amikor az FA-50 esek mellett döntött, hanem azt is, hogy milyen gyorsan tudják leszállítani. Varsó más gépek vásárlását is fontolgatta, azokat nem tudták volna elég gyorsan legyártani.

Kulcsfontosságú, hogy amilyen gyorsan csak lehet, növeljük Lengyelország biztonságát

– mondta a lengyel védelmi miniszter, Mariusz Błaszczak.

Az első 12 darab FA-50-es repülőgépet már 2023 közepén megkapják. A lengyel megrendelés, amelyről július végén született egyezség, Dél-Korea számára az eddigi legnagyobb.

A bűncselekmény, amelyet Oroszország elkövetett, vagyis Ukrajna megtámadása, valamint Putyin kiszámíthatatlan természete azt jelzi számunkra, hogy fel kell gyorsítanunk a felszereléseink modernizációját

– indokolta a vételt a lengyel védelmi miniszter.

Ne hagyd ki!