Lengyel magyar - két jó barát
Fotó: Shutterstock

A gazdaságban is gyengült a magyar-lengyel barátság

Törést hozhattak a lengyel-magyar kereskedelmi kapcsolatokban a két ország ukrajnai konfliktusra adott, gyakran eltérő reakciói. Úgy tűnik, hogy a lengyelek bizalma megtört hazánkban, pedig Varsó az egyik legfontosabb gazdasági partnerünk volt az elmúlt években.


Óriási fejlődésen van túl Lengyelország

Wisniewski Anna, a Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara ügyvezető igazgatója beszélt róla az InfoRádióban, hogy miután Lengyelország egyfajta Marshall-segélyként, nagyon hatékonyan használta fel eddig az uniós forrásokat, mára az EU hatodik legnagyobb gazdaságává vált. Emellett a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek is kevésbé érintették őket.

A Covid 2020-as recessziós hatása az Európai Unióban a lengyeleknél volt a legalacsonyabb. 2021-re visszatért a növekedési ütem 5,7 százalékkal, és ezt a növekedést nemcsak a multik, hanem a hazai vállalkozók eredményei is alátámasztották, sikeressé tették ők is az országot

- tájékoztatott a szakértő.

A gondok sem kerülték el őket

Az igazgató arról is beszámolt, hogy tavaly 3,5 százalékos volt Lengyelországban a költségvetési hiány, az államadósság GDP-arányos szintje pedig 51 százalék. Idén azonban kiugróan magas lehet a lengyel infláció, hiszen elérheti a 15,5 százalékot is. Emellett a közeljövőben nem számolnak jelentős gazdasági növekedéssel sem.

Az idei évre 3,5 százalékos, míg 2023-ra 3,6 százalékos növekedési ütemet prognosztizálnak, miután számukra is meghatározó, hogy kiesett az ukrán, az orosz és a fehérorosz piac, tehát az exportban vannak kedvezőtlen tényezők

- mondta a szakember.

Azonban a háború egyik vonzata még kedvezhet is a lengyel gazdaságnak. Az országba ugyanis nagyjából hárommillió ukrán menekült érkezett, akik segíthetnek a demográfiai gondokkal küzdő Lengyelországon.

Megtörhetett bennünk a lengyelek bizalma

A kamara ügyvezetője arról is beszámolt, hogy a lengyel-magyar kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok az elmúlt évtizedben folyamatosan bővültek. Tavaly például 5,4 százalékkal gyarapodtak, így Lengyelország mára az ötödik legfontosabb kereskedelmi partnerünk.

A lengyelek azonban erős kritikákat fogalmaztak meg velünk szemben az ukrajnai háborúra adott reakcióink miatt, aminek lenyomata a kereskedelmi kapcsolatainkon is meglátszik.

A vállalati szintű együttműködésnek a lényege a bizalom – a nyitottság az, aminek a terén némi megtorpanás, bizalomvesztés látszik. Ezt a bizalmat érdemes visszaépíteni. Ez újdonság, mert korábban a lengyel-magyar barátság jegyében a bizalom légköre mindig adott volt

– fejtette ki Wisniewski Anna.

Ne hagyd ki!