Bebukott egy lengyel boltlánc, a magyarok is tanulhatnak belőle

Lekerült a céges logó Lengyelország 30 éves nemzeti áruházlánca, a Piotr i Pawel utolsó boltjának bejáratáról is, miután a cég elvérzett a külföldi multikkal folytatott versenyben.


Eleinte jól ment

A céget 1990-ben alapította Eleonora Wos és két fia Piotr (Péter) és Pawel (Pál). Első áruházukat a nyugat-lengyelországi Poznan városában nyitották meg. A másodikat nem sokkal később ugyanebben a városban nyitották meg, az áruházlánc jó kínálatának és Németországból importált áruinak köszönhetően gyorsan népszerűvé vált. A hálózat 2011-ig évente tíz egységgel bővült és 2019-ben 148 áruházzal rendelkezett szerte Lengyelországban.

Mi volt a gond?

A cég üzleti modellje, amely a kisebb áruházak és a szupermarketek közötti nagyságot célozta meg, túl költségesnek bizonyult, főként, miután megjelentek a tőkeerős és jóval kiterjedtebb hálózattal rendelkező nyugati versenytársak. A bezárásról hírt adó napi.hu azt is megjegyzi, a kiskereskedelmi ágazatban kialakult erős verseny még a Tesco lengyelországi leányvállalatát is meghátrálásra kényszerítette 2020-ban.

A Piotr i Pawel üzleteinek nagy részét 2019-ben eladták a Spar-csoportnak, a maradékot a versenytársak vásárolták fel vagy bezárták. A Spar végül 95 millió zlotyt (7,4 milliárd forint) fizetett a cégért 2020 márciusában. A boltok Spar, Spar Express és Eurospar márkanév alatt folytatják.


The Conversation

Friss

A Spotify logója egy okostelefonon, ami mellett egy pár fülhallgató található egy fa felületen
Fotó: Shutterstock

Észrevetted? A Spotify megszüntette az egyik népszerű funkcióját

A felhasználók legnagyobb bánatára.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Zöld pulcsis lánynak lobok a haja az internet gyorsaságától miközben a zöld napszemüvegén keresztül nézi a sárga telefontokos okostelefonját egy lilás-kékes háttérben
Fotó: Shutterstock

Ha nem elég gyors a net, kedvezmény jár az ügyfélnek

Egy új szabályozás hamarosan gyökeresen megváltoztathatja a német előfizetők és az internetszolgáltatók viszonyát. A távközlési törvény módosítása értelmében a fogyasztók kedvezményekre lesznek jogosultak, ha a szolgáltató nem teljesíti a szerződésben ígérteket.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A Nyugdíjas Parlement a valós inflációnak megfelelő nyugdíjemelést vár a kormánytól januárban
Fotó: Shutterstock

A nyugdíjasok megüzenték, mit várnak a kormánytól

Utólagos majdani kiegészítés helyett, igazságos év eleji nyugdíjemelést! Ezt kéri a kormánytól a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!