Barna ló a zöld mezőn fut

Holsteini paripa

Fotó: Shutterstock

Inkább visszaadta, nem ilyen lovat akart a végrehajtó

Az amerikai kormány visszaadott egy 750 ezer dollár (285 millió forint) értékű, adócsalás miatt elkobzott lovat a gazdájának, miután kiderült, mennyibe kerül a tartása.


A Lex nevű díjugrató lovat a hatóságok nem ingyen adták vissza, de mindössze 25 ezer dollárárért (9,5 millió forint) átengedték. Eredetileg azért kobozták el az állatot, mert gazdája, Jack Fisher atlantai könyvelő és négy társa összesen 1,3 milliárd dollár értékű adócsalást követett el.

Drága mulatság

A 15 éves holsteini lovat Fisher eredetileg lányának, Christinának vásárolta, aki könyörgött a hatóságoknak, hogy vigyenek bármit, csak az állatot ne. Élő állatokkal nem lehet így bánni – mondta a végrehajtóknak, de mindhiába.

Nekem nincs közöm az ügyhöz, nem veszek részt az üzletben, ezért nem számítottam erre. Egy ártatlan állatot vittek el – mondta Christina a Bloombergnek.

A hatóságok hamar rájöttek, hogy

évente 45-55 ezer dollárnyi (17 millió – 21 millió forint közötti) összegbe kerül Lex etetése és gondozása,

és ebben az állatorvosi ellátás még nincs benne.

A ló értéke közben jelentősen csökkent, egy vizsgálat 145 ezer dollárban (55 millió forint) állapította meg az árát.

Nem mindig kifizetődő

Az atlantai ügyészség így beleegyezett, hogy 25 ezer dollár fejében (9,5 millió forint) visszaadja Lexet a lánynak, aki egyébként korábban azt tervezte, hogy az esküvője napján ennek a lónak a hátán vonul majd be az anyakönyvvezető elé.

A washingtoni igazságügyi minisztérium által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint Jack Fisher az adócsalásból befolyt pénzekből vette meg a lovat, valamint ingatlanokat is, több millió dollár értékben.

Az amerikai hatóságok az elkobzott tulajdonból befolyó összeget a csalás áldozatainak kártalanítására, illetve bűnmegelőzésre fordítják.

2012-ben egy egész ménest, több mint 150 lovat koboztak el az illinois-i Rita Crundwelltől, aki Dixon város köztisztviselője volt, és közvagyonból élte a világát. Akkor 4,8 millió dollár folyt be.

Fisher esete ugyanakkor rámutat arra, hogy sokszor rengeteg pénzbe kerül az elkobzott vagyonelem gondozása, mire túl lehet adni rajta.

Itt írtunk arról, hogy már lovakat is klónoznak.

The Conversation

Ne hagyd ki!