Ha Londonban dolgozol, készülj a meglepetésre az irodádban
Fotó:123RF

London ezen a piacon is a maga útját járja

2020 októbere és 2021 márciusa között jelentősen erősödött a londoni építőipar teljesítménye. Az új építkezések száma 20 százalékkal emelkedett az előző évekhez képest. Ennek ellenére csökkenő irodaigényekre számítanak a szakértők – olvasható a Reuters cikkében.


A globális üzleti világban kettősség alakult ki. Míg például a JPMorgan, az Amazonés a Google szeptember körül visszahívná a dolgozóit az irodákba, addig a Facebook és a Twitter a járvány után is engedné az alkalmazottaknak, hogy otthonról dolgozzanak. Előbbiekre alapozva az elmúlt fél évben beindultak az építkezések és a felújítások. Ennek fő oka az, hogy a visszatérő dolgozóknak olyan körülményeket akarnak kialakítani, melyek semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelentenek. Magyarán megnövekedett irodai tereket, elkülönített helyiségeket, és nagyobb erőforrás-kapacitást alakítottak ki az irodaépületekben.

Évtizedek óta nem látott fejlődés

A tavalyi, év eleji lezárások többmillió embert kényszerítettek home office-ba. A javuló járványügyi adatok azt sugallják, hogy hamarosan visszatérhet az élet a régi kerékvágásba. Az igények azonban megváltoztak, amihez igazodniuk kell a vállalatoknak.

A Deloitte jelentése szerint az új építkezések száma 20 százalékkal nőtt a vizsgált félévben. Ez körülbelül 300 ezer négyzetméternyi új irodaterületet eredményezett Londonnak. A tulajdonosok az ürességtől kongó irodaházakat sem hagyták leamortizálódni. Az elmúlt fél évben közel 420 ezer négyzetméternyi irodaterületet újítottak fel. Ilyen mértékű modernizálásra 18 éve nem volt példa.

A bérlői igények megváltoztak, azok lesznek a legkelendőbb épületek, melyek maximalizálni tudják az új munkamódszerek előnyeit

- mondta Mike Cracknell, a Deloitte ingatlanügyi igazgatója.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a technológiai, a telekommunikációs és a médiaipari szektorok előbérlési aránya 40 százalékra nőtt. Ezek az igények az építés alatt álló épületekre irányultak.

Bukás lehet a vége

A JPMorgan-hez hasonló vállalatok hibrid modellt akarnak bevezetni. Ez annyit tesz, hogy az alkalmazottaknak biztosítva lesz a home office lehetősége, viszont pár napot be kell menniük az irodába is. Ehhez a rendszerhez viszont semmi szükség arra, hogy mindenkinek legyen egy személyre szabott asztala. Aki bemegy, keres magának egy szabad gépet, és leül oda dolgozni. Érdekességképp: Londonban nem így gondolkodnak. Az új épületeknél és az átalakításoknál az elsődleges szempont az volt, hogy mindenkinek saját asztala legyen, megfelelő nagyságú, saját irodában.

Ettől függetlenül rengeteg vállalat költséghatékony, rugalmas és biztonságos megoldásnak tartja a távmunkát, és azt tervezi, hogy a járvány után is fenntartje ezt a munkarendet. A londoni várostervezők úgy vélik, 10-15 százalékos keresletcsökkenés várható az irodaépületek iránt.

Ne hagyd ki!