Melania Trump az amerikai zászló előtt tapsol barna kabátban, miután újabb NFT-aukciót jelentett be
Fotó: Shutterstock

Két kudarc után Melania Trump megint próbálkozik az NFT-kkel

Az egykori First Lady ezúttal egy kis titokzatossággal fűszerezte meg legújabb digitális kollekcióját.


Melania Trump stílusosan február 21-én, az amerikai elnökök hivatalos napján bocsájtja árverésre legújabb NFT-gyűjteményét. Közleménye szerint a POTUS NFT Collection (POTUS=President of the United States) férje négyéves hivatali idejének „ikonikus pillanatait” emeli ki.

Tíz digitális műalkotást fog tartalmazni, amelyek Trumpék Fehér Házban eltöltött karácsonyától kezdve egészen a Rushmore-hegynél tett látogatásukig betekintést nyújtanak az USA egykori elnökének és feleségének életébe.

Az árverés különlegessége, hogy a licitálók csak azután fogják megtudni, milyen NFT került a birtokukba, miután lezárult az árverés. A téteket kizárólag Solana kriptvalutában, a USA Memorabilia nevű NFT platformon keresztül lehet megtenni.

Az érdeklődők egyszerre több digitális tokent is vásárolhatnak, így megszerezhetik az egész POTUS kollekciót.

Melaniának nem ez az első próbálkozása a kriptovalutákkal. Decemberben egy olyan NFT-t árverezett el, amely egy, a saját szemeiről készült festmény tulajdonjogait tartalmazta. Melania „szeme fénye” 150 dollárért kelt el.

2022. január 11-én ismét próbálkozott. Egyedi tárgyakat bocsátott árverésre, nevezetesen

  • egy fehér Hervé Pierre kalapot, amelyet Emmanuel Macron francia elnök 2018 áprilisában tett amerikai látogatásán viselt,
  • egy Marc-Antoine Coulon által készített akvarellt, amely Melaniát ábrázolja,
  • illetve egy nem helyettesíthető tokent (NFT), ami az említett alkotás digitális tulajdonjogait tartalmazza.

A vevők ebben az esetben is csak a Solana kriptovalutával tudtak licitálni, az induló ár 1800 Solana volt. Trump minden bizonnyal az altcoin népszerűségét akarta kiaknázni, arra azonban valószínűleg nem számított, hogy a token értéke az aukció során durván be fog zuhanni. Melania átszámítva 250 ezer dollárra árazta be a gyűjteményt. Ugyan az alaptétek beérkeztek, de miután az említett öt ajánlatot követően lezárult az árverés, a kriptovaluta 40 százalékos értékcsökkenése miatt „csupán” 162 144 dollár értékű Solana ütötte Trump markát. Érdekességképp megjegyezzük, az árfolyam csúcsán a licitek összértéke meghaladta a 275 ezer dollárt.

Mindenesetre úgy tűnik, Melania nem a pénzért árusítja ki „ikonikus” tulajdonait, sokkal inkább a technológia promotálása, az innovatív lehetőségek kiaknázása vezérelheti. Ezt támasztja alá a Bloomberg egy korábbi cikke, melyben rámutatott, a január 11-i aukció győztes ajánlatát vissza tudták követni, és kiderült, hogy az NFT-k megalkotója vásárolta meg a portékát saját magától. Melania tagadja, hogy ő vásárolta meg az általa kínált műalkotásokat.

Ne hagyd ki!