Ismét elterjedhetnek Európában az szalmaszálakból készülő szívószálak
Fotó: Shutterstock

A szívószálgyártók újra felfedezték a szalmaszálat

A műanyag szívószálak lassan teljesen eltűnnek az európai piacokról, azonban a helyettesítőjükként szolgáló papír és fémverziók nem teljesen állják meg a helyüket. Egy ökológiai cég visszatért az eredeti verzióhoz, és szalmaszálakat használ a nem környezetbarát plasztikok pótlására.Régen a szívószál is jobb volt

Régi-új eszközöket gyárt a lengyel Eco Value cég. Termékeikkel az egyszer használatos műanyag szívószálak betiltása után keletkető űrt szeretnék betölteni. A vállalkozás rozs-szalmából készíti az eszközöket. A betakarítást követően a szalmát a raktárokban osztályozzák, majd feldolgozzák. A nem megfelelő szárakat állati takarmányként használják, a kedvező tulajdonságokkal rendelkezőekből pedig szívószálat készítenek – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

A lengyel vállalat havonta nagyjából 1,7 millió darab minősített természetes szálat gyárt. Egy mikrohullámú-sterilizáló folyamatnak köszönhetően a termékeik ráadásul mikrobiológiailag teljesen biztonságosak. A termékeik teljesen íz és szagmentesek, így nincsenek hatással az elfogyasztandó folyadékra. Emellett tartósabbak, mint a papír, és olcsóbbak lehetnek, mint a fém verziók.

Az egyszer használatos műanyag termékek kivezetése zajlik jelenleg is az európai piacokról. Egyik ilyen klasszikus eszköz a szívószál. Számos étterem manapság papírszívószálakkal próbálja helyettesíteni a plasztikot, azonban azok meglehetősen gyorsan átnedvesednek és könnyen eltömődnek. Emellett a szájjal való érintkezésük, tapintásuk sem kellemes mindenki számára. A fémszívószálakkal pedig egyebek között az a baj, hogy költségesek, tehát nem érdemes őket eldobni, a tisztításuk viszont általában problémás. A szalmából készülő verziók esetében ezek a gondok nem állnak fenn.

Eredetileg a szívószálak természetes üreges növényi csövek voltak, jellemzően gabonaszárak. Később ezeket váltották a műanyagok. A jelek szerint ismét visszatérhetünk a régi megoldáshoz.

A hazai szabályozás

Korábban mi is írtunk róla, hogy az Unióval összhangban Magyarország is kivonta a forgalomból az egyszer használatos műanyagokat, környezetkárosító hatásaik miatt. A tavaly júniusi kormányrendelet értelmében idehaza júliustól tilos ezen termékek, valamint az oxidatív úton lebomló műanyagból készült áruk forgalomba hozatala:

  • fültisztító pálcika;
  • evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika);
  • tányér;
  • szívószál;
  • italkeverő pálcika;
  • léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet;
  • expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is;
  • expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is;
  • azokat a könnyű műanyag hordtasakokat, amelyek falvastagsága 15 mikron és a feletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.

2023. január 1-től a felsorolásban nem szereplő italtartó pohárra is kiterjed a tilalom, beleértve annak tetejét és fedelét is.

Nem terjed ki a kormányrendelet azonban a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint egyes speciális gyógyászati célra szánt folyékony élelmiszerek tárolására használt italpohárra és az orvostechnikai eszközökre vonatkozó EU-irányelv hatálya alá tartozó szívószálakra és pálcikákra. A tilalom megszegése büntetést von maga után.

Ne hagyd ki!