Zsiráfokat néznek emberek egy autóból egy afrikai szafarin, ez egy népszerű nyaralási úti cél
Fotó: Shutterstock

3 elit nyaralási célpont, ahol már alig van szabad hely

Két koronavírus-járványtól megtépázott év után rendesen feltorlódtak az üdülési foglalások. Azok, akik komolyabb utazásokat terveztek a 2022-es nyári szezonra, nagy valószínűséggel azzal szembesülhetnek, hogy már minden szabad hely elkelt.


Az utazási szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a nagy nyaralási terveket szövögető emberek idén könnyen hoppon maradhatnak. A koronavírus-járvány berobbanása után a nemzetközi, de sok esetben még a belföldi utazásokat is jelentősen korlátozták. Sokan visszaigényelték az előre kifizetett csomagjaik árát, de szép számmal akadnak olyanok is, akik már több mint két éve arra várnak, hogy végre kihasználhassák az eredetileg 2020-ra lefoglalt utazásaikat. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a járvány miatt rengetegen csökkentették kiadásaikat, ennek eredményeképp az idei szezonban többen engedhetik meg maguknak, hogy drágább úti célt válasszanak nyári kikapcsolódásuk helyszínéül.

A Berkshire Hathaway Travel Protection utasbiztosítási vállalat felmérése szerint azok az emberek, akik a 2020-ban és 2021-ben inkább lemondták nyaralásaikat, idén nagy valószínűséggel bepótolják. A cég több mint 1500 embert kérdezett meg, mindössze 5,5 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy az idei szezont is kihagyja a biztonság kedvéért.

A Flash Pack kalandtúrákat szervező vállalat pedig arra figyelmeztetett, hogy már az őszi és a téli csomagok is rohamosan fogynak. Na de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, mely népszerű nyári úti célok számítanak a legkapósabbaknak 2022-ben!

Afrikai szafari

Rengeteg ember álmodozik arról, hogy egyszer elmenjen egy afrikai szafarira, a legtöbben azonban egy emberöltőt várnak a nagy utazásra, főleg azért, mert egy ilyen kaland meglehetősen sok pénzt és tervezést igényel.

Shannon Kircher, az egyesült államokbeli Compass & Vine utazási cég alapítója elmondta, a világjárvány teljesen átalakította a piac dinamikáját. Az emberek átértékelték életüket, és napjainkban már sokkal bátrabban vágnak bele egy életre szóló utazásba, mint két évvel ezelőtt. Ráadásul a részletezett okok miatt több idejük van a tervezésre, szervezésre, illetve anyagilag is jobban megengedhetnek maguknak egy szafarit.

A szakember azt tapasztalja, hogy az új divat az, hogy az emberek már 12-18 hónappal előre lefoglalják a szafari-túrákat. Különösen népszerű Afrika keleti része, amelyet a legtöbben június és október között keresnek fel. Ez az időszak egybeesik a gnú-vonulással, de sokan meghosszabbítják nyaralásukat, hogy a gorillákat is megfigyelhessék természetes környezetükben, vagy lemossák magukról a szafarik porát valamelyik afrikai tengerparton.

Hawaii

Hawaii több üdülőövezetében fennáll a veszélye annak, hogy nem lesznek üresedések a nyaralókban-mondta Zander Buteux, a VacationRenter lakáskölcsönző cég növekedésér felelős vezetője.

A szakember kifejtette, azok, akik az utolsó pillanatig várnak a foglalással, ne nagyon számítsanak arra, hogy idén Hawaii-on töltik a nyaralásukat.

Ez különösen igaz az egyes szigetek kulcsfontosságú városainak esetében, ilyen például Honolulu, Lahaina és Kihei

-mondta Buteux.

Jelenleg két olyan terület van, ahol egyelőre még jó a választék, O'ahu és Hanalei, de a szakember szerint ez hamarosan változni fog.

Az elmúlt nyolc hónapban fokozatosan nőtt a turisztikai érdeklődés Hawaii iránt, a kereslet az árakkal együtt hamarosan még jobban emelkedni fog. Az USA ebben a hónapban feloldja járvány miatti utazási korlátozások nagy részét. Március 26-tól kezdődően az Egyesült Államok kontinentális területéről érkező turistáknak nem kell bemutatniuk oltási igazolványukat, illetve Covid-tesztre sem lesz szükségük a belépéshez.

Phil Jones, a Pure Kauai luxusnyaraló vezérigazgatója arra figyelmeztetett, a húsvéti és a karácsonyi csomagok is rohamosan fogynak.

Privát jacht utak

A járvány előtti időkben nem kellett különösebben előre tervezni a privát nyári jachtúrákkal, sok esetben még az utolsó pillanatokban is lehetett helyet foglalni a charter járatokra. Tim Geisler, a Nautilus Sailing vitorlástársaság alapítója szerint ez már a múlté.

Nagyon sok járat, különösen a Földközi-tengeren, jóval az indulás előtt betelik. Jelenleg Görögország, Spanyolország és Korzika számít a legnépszerűbb úti célnak a Földközi-tengeren.

Észrevettük, hogy a dolgok kezdenek visszatérni a járvány előtti szintre. A spanyol charterjárataink 80 százalékát már lefoglalták

-mondta Geisler.

Ez a fajta nyaralás kifejezetten népszerű az amerikaiak körében, akik jellemzően kerülik ebben az időszakban a Karib-térséget a hurrikánszezon miatt.

A cég azt tapasztalja, hogy sokan 9-12 hónappal előre lefoglalják helyeiket a jachtokon.

A vállalat nemrégiben a horvát piacon is megjelent, Geisler szerint ott még vannak helyek, de valószínűleg hamar elkapkodják majd ezeket is.

2021-ben 16,9 milliárd dollárra becsülték a globális jacht charter piac értékét, a Mordor Intelligence piackutató cég szerint a 2027-re ez a szám eléri a 26,5 milliárd dollárt, a nyári hónapokban pedig egyértelműen Európa lesz a legnépszerűbb úti cél.

Ne hagyd ki!