Szingapúr, egyelőre teszt jelleggel hadrendbe állította az első robotzsarukat, amelyek az ázsiai ország utcáin járőrözve a „nemkívánatos társadalmi viselkedéseket" szűrik ki.A jövő most van

Igencsak szigorú szabályokra kell számítaniuk azoknak, akik Szingapúrba terveznek utazni. És itt most kivételesen nem a pandémiás utazási korlátozásokra, hanem az ország közösségi irányelveire gondolunk. Példának okául Szingapúr számos közterületén tilos a dohányzás. Jóval több helyszínen, mint például Magyarországon. Sokan azonban nem tartják be a törvényeket, emiatt egyre nagyobb nyomás a hatóságokon. A rendőrök terheinek enyhítésére a Home Team Tudományos és Technológiai Ügynökség futurisztikus megoldással állt elő. Az állami szervezet ugyanis bejelentette, hogy robotzsarukat szabadít Szingapúr utcáira.

A rend hű őrei

Egyelőre csak két robot állt szolgálatba, amelyek a Toa Payoh Central vonzáskörzetébe tartozó területeken fognak járőrözni. Hogy miért, az nem derült ki, de mindkét robot a Xavier nevet viseli. A két Xavier-t 360 fokos látószögű kamerákkal szerelték fel, amelyek egyenesen a robotok mesterséges intelligencia alapú videóelemző szoftverébe küldik az adatokat. A robotzsaruk egyebek között a tilosban dohányzókat, a Covid-előírásokat megszegőket és az engedély nélküli árusokat fogják figyelni. Amint Xavier kihágást észlel, azonnal értesíti a bűnüldöző szerveket, amelyek a bejelentés után átveszik az ügyet. Az ügynökség tájékoztatása szerint a robotok a vamzerkodás mellett tájékoztató információkkal „oktatni" fogják a lakosságot.

Xavier bevetése a hatóságok munkáját segíti, ugyanis csökkenti a gyalogos járőrözéshez szükséges munkaerőt és javítja a működés hatékonyságát.

-olvasható az ügynökség közleményében.

Van már tapasztalatuk

Szingapúr tavaly májusban alkalmazott először robotokat, méghozzá a Boston Dynamics vállalat híres kutyaszerű találmányait. A robotblökiknek azonban kevesebb feladat jutott: parkokban kellett járkálniuk és felhívni az ott tartózkodó emberek figyelmét, hogy tartsanak egymás között legalább egyméteres távolságot.

2019-ben a kaliforniai Huntington Park-ban is bevetettek egy robotzsarut, de ez nem volt több egy mozgó CCTV biztonsági kameránál.

Itt egy menő kép a Boston Dynamics robotkutyájáról:

The Conversation

Friss

Photo by Fré Sonneveld on Unsplash

Téglával termel áramot egy új svájci szabadalom

A rendszer hatékonysága 80-85 százalékos, és 35 éven át működőképes lehet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Mennyiért lehet most lakást venni vagy bérelni Győrben és környékén?


Családi ház 30 millióért

Győr-Moson-Sopron megyében a panelek átlagos négyzetméterára 380 000 forint, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 486 000 forint. Míg a lakások négyzetméterárai nőttek, addig a házaknál stagnálást figyeltek meg éves összevetésben, így egy átlagos, 100 négyzetméteres ingatlant továbbra is meg lehet vásárolni 30 millió forintért. Az átlagos lakásméret vételre 65-70 négyzetméter, amiért átlagosan 21,9 millió forintot adnak.


Bérlet havi 120 ezerért

Győrben jellemzően 120 000 forint a havi költség egy lakásra, addig Sopronban már átlagosan 80 000 forintért is lehet bérelni. A megyeszékhely magas árait nem csak a nyugati határ közelsége és a felsőoktatási intézmények indokolják, hanem az Audi gyárban foglalkoztatott ingázó vagy vendégmunkások is, akik albérlettel oldják meg lakhatásukat. Ennél drágábban csak Budapesten és Veszprémben lehet kiadni lakásokat az egyetemistáknak, illetve a vidéki munkavállalóknak, olvasható a Duna House közleményében.

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!