A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet nagyszabású kutatásában azt vizsgálta, hogy a világ lakossága milyen mértékben részesül szociális védelmi ellátásban. Aggasztó eredmények születtek.


Árnyalt eredmények

A szervezet olyan problémákat vizsgált, amelyek már régóta az emberek életének részét képzik, azonban 2020-ban a pandémia pusztító hatása tovább súlyosbította a gazdasági egyenlőtlenségeket. A kutatásból kiderült, hogy a világ lakosságának 53 százaléka nem számíthat semmilyen szociális védelemre . Ide soroljuk egyebek között az egészségügyi ellátást, a munkanélküli segélyeket, a családi- és gyermekkedvezményeket, illetve a biztos nyugdíjat is. A fennmaradó 47 százalékba azok is beletartoznak, akiknek csak egyetlen szolgáltatás áll rendelkezésükre.

Általános megállapítások

A jelentés nagy általánosságban megállapította, hogy négymilliárd ember vagy teljesen védtelen, vagy csak részben védett. A munkaképes korúak csupán 30,6 százaléka élvezheti az átfogó rendszerek „kényelmét", magyarul azokat az állami csomagokat, amelyek a szociális juttatások teljes körét tartalmazzák, beleértve a családi kedvezményeket és a nyugdíjat. 2020-ban teljeskörű ellátásra nyolc százalékkal kevesebb nő volt jogosult, mint férfi.

Európában és Közép-Ázsiában a lakosság 83,9 százaléka részesül legalább egy juttatásban, Afrikában ez az arány 17,4 százalékra tehető. És itt még mindig csak egyetlen ellátásról beszélünk, nem a teljes csomagról.

A világ legfejletlenebb ellátási területe a munkanélküli biztosítás, a munkanélküliek 18,6 százaléka jogosult valamilyen segélyre.

Világviszonylatban a gyermekek, a munkanélküliek és a kismamák számíthatnak a legkevesebb ellátásra.

A fejlődő országokban lakosságarányosan többen dolgoznak a (szürke vay fekete) informális gazdaságban, ahol alkalmi vagy részmunkaidős feladatokat látnak el, így nem jogosultak juttatásokra. A fejlett országok GDP-jük nagyobb részét fordítják szociális védelemre.

Az aforizma, amely szerint a társadalom igazi mércéje az, hogy mennyire bánik jól a legsebezhetőbb tagjával, különösen erős hatást kelt a Covid-19 kontextusában. Ehhez a mércéhez viszonyítva rengeteg társadalom elbukott

-olvasható a jelentésben.

Magyarország jól teljesít

A szervezet hazánkat is vizsgálta. A kutatás szerint a lakosság 86,2 százaléka részesül legalább egy szociális védelmi ellátásban. Az is kiderült, hogy Magyarországon a különböző társadalmi csoportok tagjainak hány százaléka jogosult különböző juttatásokra.

Az alábbi eredmények születtek:

  • a gyermekek 100 százaléka
  • a kismamák 100 százaléka
  • a súlyos fogyatékkal élők 100 százaléka
  • a munkanélküliek 26,3 százaléka
  • az idősek 90,5 százaléka
  • a munkahelyükön megsérült munkavállalók 78,3 százaléka
  • a szociális támogatásban részesülő kiszolgáltatott emberek 56 százaléka

Az univerzális egészségügyi lefedettség pedig 74 százalékra tehető.

The Conversation

Friss

Mennyiért lehet most lakást venni vagy bérelni Győrben és környékén?


Családi ház 30 millióért

Győr-Moson-Sopron megyében a panelek átlagos négyzetméterára 380 000 forint, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 486 000 forint. Míg a lakások négyzetméterárai nőttek, addig a házaknál stagnálást figyeltek meg éves összevetésben, így egy átlagos, 100 négyzetméteres ingatlant továbbra is meg lehet vásárolni 30 millió forintért. Az átlagos lakásméret vételre 65-70 négyzetméter, amiért átlagosan 21,9 millió forintot adnak.


Bérlet havi 120 ezerért

Győrben jellemzően 120 000 forint a havi költség egy lakásra, addig Sopronban már átlagosan 80 000 forintért is lehet bérelni. A megyeszékhely magas árait nem csak a nyugati határ közelsége és a felsőoktatási intézmények indokolják, hanem az Audi gyárban foglalkoztatott ingázó vagy vendégmunkások is, akik albérlettel oldják meg lakhatásukat. Ennél drágábban csak Budapesten és Veszprémben lehet kiadni lakásokat az egyetemistáknak, illetve a vidéki munkavállalóknak, olvasható a Duna House közleményében.

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Valdhy Mbemba on Unsplash

Csodatörténet: a magyar anyuka megváltoztatta egy kongói család életét

Néhány ezer forinttal indult a történet Etyekről.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!