3D-nyomtatással, 0,8 dollárból készítették el amerikai tudósok
Fotó: Shutterstock

270 forintból készült egy megbízható vérnyomásmérő

3D-nyomtatással állítottak elő egy okostelefon-tartozékot amerikai kutatók. A 0,8 dollárból, azaz átszámítva nagyjából 270 forintból létrehozott készülék megbízhatóan méri a vérnyomást.


Olcsó és megbízható vérnyomásmérőt fejlesztettek ki amerikai tudósok

Egy okostelefonhoz szerelendő, olcsó, mechanikus klipet fejlesztettek ki a Kaliforniai Egyetem tudósai. Ha az ember a telefonhoz történő csatlakoztatása után rajta tartja az ujját a klipen, rövid időn belül megjelenik a vérnyomása értéke a mobiltelefon kijelzőjén. A klip elkészítése 0,8 dollárba (átszámítva 270 forintba) kerül 3D-nyomtatással, de tömeggyártással 10 centre (34 forintra) lehetne csökkenteni az árát.

Maga a klip egy 3D-nyomtatott mechanikus rendszer, amelyben nincsen elektronika. Tulajdonképpen a telefon kameraérzékelőjére és számításaira támaszkodik. Amikor a felhasználó rányomja az ujját a klipre, a vaku fénye megvilágítja az ujjbegyet, amit a kamera észlel. Az általa rögzített információ piros kör formájában jelenik mg a kapcsolódó okostelefonos alkalmazásban. Az app kétféle bemenetet dekódol: a piros kör méretét, amelyik mutatja, hogy mekkora nyomást fejt ki a felhasználó az ujja artériáiban, amikor megnyomja a klipet, valamint a kör fényerejét, amely a pulzushoz és az ujjbegyben lévő vér mennyiségéhez kapcsolódik. Az alkalmazás algoritmusai elemzik ezeket az értékeket, majd megjelenítik a vérnyomás értékét a kijelzőn

- idézi a ZME Science magyarázatát a HVG.

A technológiának csak a prototípusa létezik, és egyetlen okostelefon-modellel működik. A kutatók most azon dolgoznak, hogy olyan eszközt készítsenek, amely bármilyen okostelefonhoz adaptálható. Mindeközben próbálják jóváhagyatni az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalával a készüléküket.

Bőrelváltozásokat is azonosíthat a fejlesztett Google Lens

Egyébként több techóriás is próbálkozik olyan fejlesztésekkel, amelyek egészségügyi problémák otthoni felismerésre is szolgálhatnak. Például a Google a napokban mutatta be a képfelismerő technológiájának az újabb, fejlesztett verzióját.

Csak készítsen egy képet, vagy töltsön fel egy fényképet a Lens-en keresztül a bőrelváltozásokról, és vizuális egyezéseket talál majd a kereséshez

idézi a tech cég blogbejegyzését a HVG.

A funkció számos látható elváltozásra rá tud keresni a képük alapján az internetek, például dudorokra az ajkakon, vonalakra a körmön vagy hajhullásra a fejbőr bizonyos részén. Ráadásul a fotókat a felhasználók a Bard chatbottal folytatott beszélgetéseikbe is beilleszthetik, és a Lens így is segíteni tud a kép kiértékelésében.

Azonban a Google kiemeli, az eredmények „csak tájékoztató jellegűek”. Nem adnak pontos diagnózist, ezért nem szabad rájuk hagyatkozni. Érdemes a bőr elváltozásai miatt orvoshoz fordulni.

Egyébként akadnak kritikusai is az egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető google-ös szolgáltatásnak. A Verge-nek például azért vannak fenntartásai az app diagnosztikai szolgáltatásával kapcsolatban, mert a szoftver kevésbé pontos a sötétebb bőrtónusú felhasználóknál. Megjegyzik, számos képadatbázisból hiányoznak a bőrtípus-kategóriákra vonatkozó adatok, valamint sötétebb bőrűekről készült képek.


Ne hagyd ki!