Te is lehetsz római polgár, ha házat veszel 1 euróért

Már az olasz főváros tőszomszédságában is kínálnak olcsón házakat, csak költözzenek be a lakók.


Mint arról többször beszámoltunk, Olaszországban az elnéptelenedéstől félő aprócska falvak jelképes összegért – általában egy euróért – kínálják a helyi ingatlanokat. Most Maenza is bejelentette, hogy ők is csatlakoznak a kezdeményezéshez - írta a Hamu és Gyémánt. Ebben az az újdonság, hogy a kisváros mindössze bő egy órára található Rómától, és egyben az első település lett, amely a gazdagabb Lazio régiójában árusítja az ingatlanjait. Így képletesen szólva római polgárok lehetünk, ha ebben a régióban veszünk házat.

Már a horvátok is csinálják

A falu honlapján a tervek szerint nagyjából száz házat terveznek eladni. Maenza a tengerparttól is egy órára van, és fejlettebb a falu infrastruktúrája is. Máshol is dívik az egyeurós szokás: már Horvátországban is hirdetnek olcsó házakat, hasonló feltételekkel, mint az olaszok. Horvátországban a beköltözők nem lehetnek 40 évnél öregebbek, stabil anyagi háttérrel kell rendelkezniük, és 15 évig a településen kell maradniuk. A házak felújításhoz az önkormányzat 20 százalékos (de legfeljebb 35 ezer kunás, nagyjából 1,6 millió forintos) támogatást nyújt. A horvát kínálatról bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

Csak óvatosan

Azért óvatosan az olaszba költözéssel: az olcsón kínált ingatlanok nagyon drágák is lehetnek. A házak általában romos állapotban vannak, és kötelezően fel kell őket újítani. A kis falvakban nincs munkaerő, drága az anyagköltség, néhol a megfelelő infrastruktúra is hiányzik, például csak egy élelmiszerbolt van, ami naponta csak 4 órára nyit ki. E mellett három éven belül el kell készülni a felújítással és ötezer eurós (nagyjából 1,8 millió forint) kauciót kell letenni, amelyet a munkálatok végén visszakapnak a vásárlók.

Ne hagyd ki!