Sírkövek egy temetőben.
Fotó: Unsplash

Egyre több a hamvasztásos temetés – Nem csak az ára miatt

A hagyományos koporsós temetés helyett egyre többen a hamvasztást választják. Amellett, hogy olcsóbb, a temetés időpontja is rugalmasabban kezelhető.


Globális trend

A járvány alatt sokakat már a kórházban félretájékoztattak a temetésekkel kapcsolatban, így sok család azt hitte, a koronavírusban elhunyt szeretteiktől nem búcsúzhatnak hagyományos módon, őket csak hamvasztani lehet - ez volt az egyik fő tévhit a pandémia alatt, amit határozottan cáfolt Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete elnöke a Napi.hu-nak.

Ettől függetlenül is a hamvasztást egyre többen választják, ugyanis ebben az esetben a temetés időpontja rugalmasabban kezelhető, és az sem jelent problémát, ha arra csak hetek, hónapok elteltével kerül sor. A hamvasztásos temetkezés előtérbe kerülését az is okozza, hogy olcsóbb a koporsóshoz képest.

Palkovics Katalin szerint egyre többen sajnálják a pénzt és az időt is a koporsós szertartáshoz, ehelyett világszinten - egy két ortodox vagy erősen katolikus országtól eltekintve - a hamvasztás lehetőségét választják.

Ennyivel drágult a temetkezés

A lap idézi a KSH adatait, amely szerint idén szeptemberben egy koporsós temetési szolgáltatás átlagára 293 ezer forintra, míg a hamvasztásosé 212 ezer forintra rúgott. Ez egy év alatt közel 9, illetve 12 százalékos drágulást jelent, miközben az infláció átlagosan 5,5 százalékkal nőtt éves szinten szeptemberben, ami kilenc éve nem látott drágulási ütemet jelent.

Palkovics Katalin szerint számos tényező miatt drágulhatott a temetkezés. Amellett ugyanis, hogy a munkaerő drágult, a dolgozók képzéséhez szükséges oktatások, a szertartáshoz kapcsolatos költségek, a fa és a benzin ára is nőtt az utóbbi időben. Ezek az extra költségek részben a gyászolókra hárulnak. Ezen felül a virág, a tor vagy éppen a hirdetés megjelentetése is drágább lehet, de ezek nem tartoznak közvetlenül a temetési költségekhez.

Palkovics Katalin megjegyezte azt is, hogy Magyarországon egy átlagos fizetésből ki lehet gazdálkodni egy méltó búcsút. A legfrissebb, júliusi adatok szerint a bruttó átlagkereset 433 700 forint. A valóságot jobban leíró medián kereset bruttó értéke azonban ettől mintegy 80 ezer forinttal elmarad. Erről itt írtunk.


Ne hagyd ki!