A tanulmányban 294, 30 év feletti résztvevő vett részt.

Ez az étrend polifenolokban gazdag ételeket részesít előnyben, vagyis olyan ételeket, amelyek legfontosabb tulajdonsága az antioxidáns hatás (sejtvédő, károsanyag-semlegesítő). Fő összetevői a sok zöldség, teljes értékű gabonafélék, olívaolaj, hal és baromfi. Emellett fontos figyelni a diófélék, több csésze zöld tea, illetve mankai békelencse napi fogyasztására. Ezek az élelmiszerek támogatják a vércukorszint stabilitását, antioxidánsokat tartalmaznak, ezzel védelmet nyújtva az agy öregedése ellen. 

Az eredmények ígéretesek, viszont további kutatásokra van szükség, hogy kiderítsük ez az étrend mekkora segítséget nyújt az agy öregedése ellen - idézi a kutatási eredményeket a Hóvége.hu portál.

Csökkentik a sejtek károsodását és a gyulladásokat, segítik az új agysejtek képződését, főleg a memóriáért felelős agyterületen (hippocampus). Továbbá javítják a bél működését, ami hatással van az agyra és a gondolkodásra is, jobbá teszik a vérkeringést, így az agy több tápanyaghoz és oxigénhez jut.

 

Így hosszabbítható meg az élet akár 6 évvel

Korábban arról írtunk, hogy nyolc pontos listát állított össze az American Heart Association (AHA) azon életmódbeli sajátosságokról, amelyek a kutatásuk szerint hozzájárulhatnak az ember várható élettartamának akár hatéves meghosszabbításához. A felsorolásuk több mint 6500, átlagosan 47 éves felnőtt adatai alapján készült. A Guardian foglalta össze az AHA listáját, amit mi is közlünk:

- egészséges táplálkozás
- aktív életmód
- dohányzás elkerülése
- megfelelő alvás
- megfelelő testsúly fenntartása
- koleszterin rendszeres ellenőrzése és a megfelelő szinten tartása
- vércukor rendszeres ellenőrzése és a megfelelő szinten tartása
- vérnyomás rendszeres ellenőrzése és a megfelelő szinten tartása.

Itt a japán csodagyümölcs - ez lehet a hosszú élet titka?

Okinawa, Japán déli szigete világszerte a hosszú élet szimbóluma, mert a lakók közül sokan megélik a 100 év feletti kort, ráadásul még egészségben is töltik idős napjaikat. A sziget étrendjének egyik alapvető összetevője a shikuwasa lime, amely nem csupán kulináris különlegesség, hanem valódi szuperélelmiszer.

Az apró, savanykás citrusféle gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak a szív- és érrendszer védelméhez, az immunrendszer erősítéséhez, a sejtek öregedésének lassításához.

A shikuwasa hatásait többek között a benne található flavonoidok, például a nobiletin és a tangeretin révén fejti ki, amelyek erős gyulladáscsökkentők. Ezek az anyagok nemcsak a szabad gyökök semlegesítésében segítenek, hanem csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is. Emellett javítják a memóriát, növelik a stresszel szembeni ellenállást és támogatják a jó alvást.