Nem a szemétre kerül a lehullott falevél a német településen
Fotó: Shutterstock

Falevéllel fűteni? Már dolgoznak rajta

Egy német önkormányzat és egy kutatócsoport is azon dolgozik, hogy minél gazdaságosabban fűtéshez használható pelletet állítsanak elő az ősszel lehullott falevelekből. A kutatás igen ígéretes, azonban gyerekcipőben jár. Magyarországon eközben elektromos fűtéssel spórolnának a háztartások.

Falevéllel fűtenének a németek

A levélpelletek megújuló fűtőanyagnak számítanak. Német kísérletek szerint az ősszel lehullott falevelekből készült pellet fűtőértéke 10 százalékkal alacsonyabb, mint a fapelleté, de a hamuja mennyisége valamivel magasabb. A kutatók növelni szeretnék a fűtőanyag hatékonyságát, és csökkentenék az égetésével járó káros kibocsátást.

Jelenleg úgy kalkulálnak, hogy egy köbméternyi tömörített levélből 100-120 kg pellet nyerhető. A fűtési hatása körülbelül 50 liter fűtőolaj elégetésének felel meg.

Azonban a kutatások gyerekcipőben járnak. Ennek ellenére elkezdte a település néhány épületének a fűtését az ősszel lehullott levelekkel a németországi Reichenbach önkormányzata.

A fűtőpelleteket úgy állítják elő, hogy előbb két lépésben kiszárítják, majd levegőztetik a faleveleket, aztán őrlik és pelletté préselik, amely aztán a kazánokba kerül – írja a Magyar Mezőgazdaság.

„Megrohamozták” a webshopot a rezsi miatt aggódó magyarok

Mindeközben az ősszel a megszokottnál kevesebben kerestek hagyományos radiátorokat, azonban megsokszorozódtak az elektromos fűtőberendezések, például hősugárzók, radiátorok és konvektorok eladásai az eMAG-on. A tendencia azzal magyarázható, hogy sokan ezekkel az eszközökkel próbálják kiegészíteni otthon a gázfűtést Magyarországon, így maradnának a kedvezményes gázfogyasztási zónában. A kereskedelmi portál közleménye szerint ezt támaszhatja alá, hogy a dizájnban erős, de drágább elektromos kandallókat kevesebben keresik, és inkább a funkcionalitásban erős modellek fogynak.

Az eMAG szerint a nyáron kezdődött az elektromos radiátorok eladásainak megugrása. Júliusban és augusztusban is többszörös növekedést mértek ezen termékek értékesítésében az előző év azonos időszakához képest. Az elektromos hősugárzókból háromszor annyi fogyott szeptemberben, mint 12 hónappal korábban, valamint tízszer több mint idén augusztusban. Emellett nagyon keresettek lettek az egyszerű, konnektorba dugható fali hősugárzók is.

Az elektromos fűtőeszközt vásárlók 52 százaléka vett hősugárzót szeptemberben, 36 százalékuk elektromos radiátort/konvektort, 12 százalékuk pedig klímaberendezést. Október első három hetében viszont az elektromos radiátorok/konvektorok fogytak leginkább (47 százalék), a hősugárzóké lett a második (40 százalék), valamint ismét a klímáké a harmadik hely (13 százalék).