Az uniós méhészek érdekében változik a szabályozás
Fotó: Shutterstock

Gyakorlatilag eldőlt: így változnak a mézek címkéi

Szinte biztosan megváltozik, milyen információkat kell kötelezően feltűntetni a mézek címkéjén az Európai Unióban. A szabálymódosításra a helyi méhészek és a fogyasztók érdekében is szükség van.


Ez kötelezően rajta lesz a mézcímkén a jövőben

A mézek, lekvárok és gyümölcslevek címkéjén lévő információkkal kapcsolatos új szabályozást 603 igen, 9 nem szavazattal és 10 tartózkodással fogadták el Brüsszelben. Soroljuk a mézre vonatkozó legfontosabb újításokat:

  1. Származás megjelölése: Kevert mézeknél a származási országokat a kiszerelésben lévő mézük mennyiségéhez igazodóan csökkenő sorrendben kell feltüntetni, és jól láthatóan megjeleníteni a címkén.
  2. Százalékos megjelölés: Az egyes származási országok mézének arányát százalékos formában is fel kell tüntetni. Legfeljebb öt százalékos eltérés engedélyezett.
  3. Korlátozott százalékos megjelölés: A tagállamok dönthetnek arról, hogy a kiszerelők csak az első négy országra korlátozzák-e a százalékos megjelölést, ha ezek az országok együttesen több mint 50 százalékát adják a méznek.
  4. Országkódok: Kis csomagolásoknál (30 g-ig) az országok ISO-3166 Alpha-2 formátumú kétszámjegyű rövidítéseit lehet használni.
  5. Időkeret: A szabályozást az EU Tanácsának is el kell fogadnia, azt követően hirdetik ki az EU hivatalos lapjában. Ezután 20 nappal később kell hatályba lépnie. Az uniós országoknak legfeljebb két év áll rendelkezésükre, hogy bevezessék a módosított szabályokat – írja a Magyar Mezőgazdaság.

A kormány lehúzta a behozatali tiltólistáról az ukrán mézet

Egyébként a miniszterelnök jegyzi azt a februárban megjelent kormányrendelet-módosítást, amelynek értelmében lekerült az Ukrajnából származó tiltott mezőgazdasági termékek listájáról a természetes méz. Tavaly ősszel már módosult a lista, akkor a cukorra vonatkozó korlátozásokat oldották fel.

A Kormány 26/2024. (II. 19.) Korm. rendelete az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) Korm. rendelet módosításáról.

A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (1) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló 2021. évi XCIII. törvény 80. és 81. §-ára, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Hatályát veszti az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) Korm. rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 8. sora.

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A 8. pontban szereplő termék a természetes méz.

A hazai méhésztársadalom képviselői tavaly tavasszal üdvözölték, hogy a kormány a mézet is felvette a tiltólistára, bár megjegyezték, hogy ez önmagában nem oldja meg a gondjaikat. A 24.hu korábban megírta, az ukrán méz importtilalma semmilyen előnyt nem jelentett a méhészek számára, a magyar kereskedőknek viszont károkat okozott európai uniós versenytársaikkal szemben.

A kormány legutóbb tavaly októberben módosította a behozatali tilalom alá eső ukrán mezőgazdasági termékek listáját, akkor a cukrot húzta ki róla.


Ne hagyd ki!