A mézpótló gyártója szerint hamarosan túl drága lesz az igazi méz
Fotó: Shutterstock

Vegán mézpótlóval szorítanák ki az igazi mézet az üzletekből

Tíz éven belül méhek nélkül készülő vegán mézpótlékkal szorítaná ki az európai piacokról az igazi mézet egy amerikai vállalat. Úgy gondolják, az ára miatt hamarosan a gazdagok kiváltsága lesz a méz, emiatt jó esélyük van a mézpótlóval a piacon.


Mézpótlóra cserélné az igazi mézet egy amerikai cég az európai üzletekben

A mézet jellemzően nem tekintik vegán élelmiszernek. Ebben, valamint a méztermékek jelentős drágulásában bízik az a cég, amely méhekhez nem köthető, vegán „mézel” szorítaná ki a hagyományost az európai piacokról is – írja az AFN.

A kaliforniai MeliBio olyan méhek nélkül készülő mézhelyettesítőket gyárt, melyek összetételükben, ízükben és állagukban is igyekeznek a mézre hasonlítani. A vállalat először az Egyesült Királyságban, Svájcban és Ausztriában telepedne meg Európában, és 75 ezer üzletbe juttatná el a termékeit.

Ők úgy látják, a vegánok körében különösen népszerűek lehetnek a mézpótlóik. Emellett a méz jelentős drágulására számítanak, ami azt eredményezheti, hogy néhány éven belül szinte csak a gazdagok engedhetik majd meg magunknak a kézműves terméket. Abban bíznak, mindezek miatt nagyjából tíz év alatt kiszoríthatják a hagyományos méztermékeket a piacról.

A termék összetételének 80 százaléka fruktóz és glükóz, 18 százaléka víz. Az ízét pedig egy sor növényi kivonat adja, amik a maradék 2 százalékát adják ki az összetevőknek. Az amerikai változatban ezek között található vöröshere, jázmin, golgotavirág, kamilla, homoktövis, van benne glükönsav és még természetes ízanyagok

- idézi az ötletgazdát, Darko Mandichot az Agrárszektor.

Mint kiderült, másolni próbálják azokat a méhek által működtetett enzimatikus folyamatokat, amelyek a nektárt mézzé alakítják. Így próbálják közelíteni a termékeiket a valódi mézekhez.

Kiválasztották 2023 legkiválóbb magyar mézeit

Egyébként a gyékényesi Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze lett 2023 legjobb magyar méze a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon az év végén. Egyúttal első helyezést ért el a vegyesvirágmézek között is.

Árgyelán János versenyigazgató elmondta, a legjobb akácmézet Ballér Róbert készítette Somogyjádon. A legkiemelkedőbb repceméz a pécsváradi Tojzán Zoltán nevéhez fűződik. Fajtaméz kategóriában a kaposmérői Hanzel Róbert hársméze diadalmaskodott. Az „egyéb fajtamézek” között a szolnoki Gujka László ámor méze lett az első helyezett. A nádudvari Ludman Anita napraforgóméze is kategóriagyőztes, akárcsak a kiskőrösi Szomor Balázs propoliszos krémméze a „különleges mézek” között. A különdíjat pedig a harkányi Farkas Róbert mézalapú pillecukra kapta.

A versenyre 398 mintát küldtek be a hazai méhészek. Az első körös zsűrizésből 48 jutott tovább. Azokat laboratóriumban is megvizsgálták. Ott a termékek víz-, pollen-, glükóz- és fruktóz-, valamint az úgynevezett HMF-tartalmát elemezték (ez utóbbi utal arra, hogy melegítették, esetleg főzték-e a mézet).

Ezt követően öt szakemberből álló zsűri második körben is értékelte a mézeket. Itt olyan értékelési szempontokat figyeltek, mint a tisztaság, a víztartalom, a jellemző szín, a méz fajta szerinti illat jellege, az íz tisztasága, a csomagolás, valamint a harmónia, az összbenyomás, így alakult ki a végső sorrend

- idéztük Árgyelán Jánost decemberben.

Ne hagyd ki!