Pedig a kormány ideiglenesen betiltotta az ukrán mézimportot
Fotó: Shutterstock

Az ukrán méz keseríti meg a hazai termelők életét

Több mezőgazdasági termék ukrán importját tiltotta be a magyar kormány, köztük a méztermékekét is. A magyar méhészek üdvözlik a döntést, mégis úgy látják, ezzel még nincsenek kint a bajból.


Betett az ukrán méz a magyar méhészeknek

Kilónként 2200-2400 forint környékén alakult az akácméz felvásárlási ára 2021-ben Magyarországon. A vegyesméz árszintje 1200-1400 forint volt. 2022 közepes évnek számított a megtermelt méz mennyisége alapján, viszont az akácméz volumene és minősége igen kedvezően alakult. A magas infláció miatt a méhészek arra számítottak, hogy a méz árszintje emelkedni fog. Azonban az nem növekedett, sőt, visszaesett nagyjából a negyedével.

Az árcsökkenés leginkább az Európai Uniót elöntő, kétes minőségű ukrán mézzel magyarázható, amire az EU eltörölte a védővámot a háború miatti szolidalitásból. Az olcsó ukrajnai áru kiszorította a jelentős mértékben exportra termelő magyar méhészeket az európai piacokról. Nagy mennyiségben maradt rajtuk az egyébként jó minőségű áru.

Azonban 2022. április 18-án a magyar kormány tilalmat rendelt el 25 ukrán mezőgazdasági termékkör behozatalára, egészen június 30-ig. A Magyar Közlönyből kiderült, az importtilalom érinti a méztermékeket is.

Mennyire segít az ukrán mézimport tilalma a magyar méhészeken?

Bross Pétert, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke az Agrárszektornak elmondta, a hazai méhészek örülnek az importtilalomnak, hiszen az intézkedéssel ők és a fogyasztók is jól járnak. Az utóbbiak leginkább azért, mert nagyobb eséllyel juthatnak jó minőségű termékhez.

Hozzátette, Magyarország éves szinten 10 ezer tonna mézet fogyaszt, azonban megközelítőleg 25 ezer tonnát termel. A többlet exportra megy. Hazánkba körülbelül 2 ezer tonna ukrán méz érkezett tavaly. Ennek egy része átment az országon, és csak egy bizonyos hányada került a boltokba.

Azonban az elmúlt időszakban a keleti szomszédunktól az EU-ba érkező teljes mézmennyiség elérte az 55 ezer tonnát, és elárasztotta az európai piacokat. Be is tárazott belőlük sok kereskedő, így ősz óta rendkívül lassú és nyomott árakon történik a mézfelvásárlás például Magyarországon is.

Amíg azok a készletek el nem fogynak, nem valószínű, hogy megnő a külföldi kereslet a magyar méztermékekre. Arra sem lehet számítani, hogy egyhamar rendeződnek az árak, ahogyan a magyar méhészek helyzete sem fog gyorsan normalizálódni. Ráadásul az sem kedvező, hogy EU-s szinten nincs elrendelve az ukrán mézimport tilalma.

The Conversation

Ne hagyd ki!