Kellemes környezetben, egy kávé, egy laptop és egy jegyzetfüzet előtt egy ember a telefonját tartja a kezében, melynek képernyőjén a Google Play logója látható
Fotó: Shutterstock

Engedett a Google, bővülnek a fizetési lehetőségek

A Google bejelentette, a Spotify zenei streamingszolgáltató bizonyos piacokon használhatja saját fizetési rendszerét az Android applikációjában egy kísérleti projekt részeként, melynek célja, hogy csökkentse az alkalmazásfejlesztők pénzügyi terheit és mérsékelje versenyellenes aggodalmait.


Puhatolózás

A tesztprojektnek köszönhetően egy maroknyi fejlesztő, kezdve a Spotfy-jal, beépítheti saját fizetési, számlázási szolgáltatását a Google Play Áruházban közzétett applikációjába.

A résztvevő országok új letöltői választhatnak, hogy a zenei app vagy a Google Play Billing szolgáltatáson keresztül szeretnének fizetni a program használatáért.

Ez a kísérleti program segíteni fog nekünk abban, hogy jobban megértsük, működik-e, illetve hogyan működik a felhasználói választáson alapuló számlázás a különböző országokban élő felhasználók és a különböző méretű és kategóriájú fejlesztők esetében

-olvasható a Google blogbejegyzésében.

Rég várt lépés

A Spotify-hoz hasonló vállalatok, amelyek a nagy technológiai cégek rendszerein keresztül értékesítik digitális termékeiket, évek óta panaszkodnak, hogy kénytelenek a Google és az Apple hivatalos fizetési rendszereit használni.

A fejlesztők többnyire azt nehezményezik, hogy a két vállalat minden tranzakció után 30 százalékos kezelési költséget számol fel, ami véleményük szerint irreálisan magas. A keresőóriás és az iPhone-gyártó azzal indokolja üzletpolitikáját, szüksége van a magas árszabásra a telefonos ökoszisztéma biztonságos üzemeltetéséhez.

Nagy a titkolózás

A Google nem árulta el, mekkora jutalékot kér a tesztprojektben résztvevő vállalatoktól. A Spotify annyit reagált a fejleményekre, hogy egy többéves megállapodást kötött a techcéggel.

A Google egyébként igen komolyan veszi számlázási követelményeinek betartását. A minap figyelmeztetett, akik nem tesznek eleget az elvárásoknak, nem tehetnek közzé új frissítéseket alkalmazásaikhoz.

A közelmúltban az Apple is komoly bajba került fizetési rendszere miatt, a vállalatot azzal vádolták, politikája sérti a monopóliumellenes törvényeket. Végül beadta a derekát, és összesen 100 millió dollárral kompenzálta a fejlesztőket. Erről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.