Magyarországon volt van és lesz elég vakcina a védekezéshez
Fotó:123RF

Orbán Viktor: Volt, van és lesz elegendő vakcinánk

Kilenc és félmillió, kifejezetten a koronavírus omikron variánsa ellen fejlesztett Pfizer vakcinát rendel Magyarország – jelentette be nemzetközi sajtótájékoztatóján a miniszterelnök.

A vakcinákról

A kormányfő elmondta, hogy az országban jelenleg 2,4 millió adag Pfizer oltóanyag áll rendelkezésre, azonban a legutóbbi uniós csúcson elhangzott, hogy az omikron elleni védekezéshez új fajta vakcinára van szükség. Orbán azt mondta, ebből a típusból fog rendelni az ország, ezeket 2022 második félévében és 2023 elején fogjuk megkapni.

Volt, van és lesz elegendő vakcinánk

– fogalmazott a miniszterelnök.

A gazdaságról, atomenergiáról

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a kormány nemzeti konzultációt tartott a gazdaság újraindításáról, és az abból kinyert elveket felépítve szervezte meg az újraindítást.

Nem segélyekre, hanem beruházásokra építettük az újraindítást. 1700 milliárd forintot fordítottunk beruházásokra, 1435 beruházás kapott támogatást. A foglalkoztatás elérte a válság előtti szintet. A munkanélküliség 3,9 százalék, míg az EU-átlag ennek duplája

– mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök két dologra számít az Európai Bizottságtól: ismerje el, hogy a nukleáris energia egyértelműen fenntartható, a gázból nyert energia-előállítás pedig egy ideig támogatható, hosszabb távon kell csak kivezetni. Ezután a rezsicsökkentésről és a növekvő energiaárakról beszélt. Bírálta a Bizottságot, amiért a lakossággal is megfizettetné a környezetszennyezés költségeit. Mint megjegyezte, ezt több európai ország ellenzi.