Indiai iparmágnás Boris Johnsonnal

Áprilisban Boris Johnson brit miniszterelnök meglátogatta az Adani gudzsaráti központját. A képen mellette a friss százmilliárdos, Gautam Adani.

Forrás: Twitter

Elrabolták, túlélt terrortámadást a világ 5.leggazdagabb embere

Gautam Adani indiai nagyiparos vagyona elérte a 124 milliárd dollárt. Ezzel a 100 milliárd dollár feletti vagyonnal rendelkező társaságban megelőzte többek között Warren Buffett-t és Larry Page-et.

Immár ő az ötödik leggazdagabb ember a világon a Bloomberg milliárdos listája szerint.

Stratégiai célok

GautamAdaninak 2020 júniusában még csak 10 milliárd dollárja volt, majd vagyona gyors ütemben kezdett gyarapodni. Csak 2022-ben eddig 28 milliárd dollárt gyűjtött még hozzá, amivel áprilisban átlépte a 100 milliárd dolláros álomhatárt – derül ki a Bloomberg adataiból.

Ő az alapítója és elnöke az Adani Group multinacionális konglomerátumnak, amely bányászatban, energiahordozókban, repülőterek és kikötők működtetésében utazik. Mások mellett az Adanié India legnagyobb kereskedelmi kikötője, és 74 százalékos tulajdona van a Mumbai nemzetközi repülőtérben.

A Bloomberg nem részletezte Gautam Adani gyors meggazdagodásának hátterét, annyi biztos, hogy az Adani Group érdekeltségeinek részvényárfolyama március közepe óta szárnyal. A hírügynökség szerint

Adani olyan területekre fókuszált, amelyek kiemelten fontosak Narendra Modi indiai miniszterelnök gazdasági céljainak eléréséhez.

Kalandos élet

Adani 1962-ben született, két évig kereskedelmi tanulmányokat folytatott a gudzsaráti egyetemen, majd otthagyta az intézményt. A gyémántbizniszben keresett állást: gyémántválogatóként kezdte, majd gyémántkereskedő lett Mumbaiban.

Miután a testvére megvett egy műanyaggyárat, nála kezdett dolgozni, és PVC-t kezdett importálni. 1988-ban alapította az Adani Enterprise-t.

98-ra már elég gazdag lehetett, mert azt mesélte, hogy abban az évben őt és egy társát fegyveresek elrabolták, és 2 millió dollár váltságdíj ellenében engedték szabadon.

Adani a Tádzs Mahal Hotelben vacsorázott a 2008-as mumbai terrortámadások idején. Azt mondta, hogy az asztalától látni lehetett a hotelbe behatoló terroristákat, de végül a pincében menedéket talált.

Az Adani Group hat céggel van jelen a tőzsdén. Közlése szerint piaci tőkeértéke 222 milliárd dollár, 23 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

A Blooomberg listáján az Adaninál gazdagabbak a következők:

  • Elon Musk, a Tesla és a SpaceX CEO-ja,
  • Jeff Bezos, az Amazon alapítója,
  • Bernard Arnault, az LVMH CEO-ja,
  • Bill Gates, a Microsoft társalapítója.

Érdekesség, hogy Musknak a Bloomberg szerint 253 milliárd dolláros vagyona van, vagyis nagyjából 100 milliárddal több, mint az ezüstérmes Bezosnak.