Javaslatot tettek a szakszervezetek az emelés mértékére
Fotó: Shutterstock

A szakszervezetek bemondták, mekkora minimálbér-emelést kérnek

Javaslatot tettek a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok a jövő évi minimálbér-emelés mértékére. A növelés legfontosabb célja a legkisebb bérek értékállóságának megőrzése lenne, összhangban az uniós irányelvekkel.

Jövőre is emelnék a minimálbért

A minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről a tárgyalások csak az ősszel fognak elkezdődni, azonban a szakszervezeteknek és a munkáltatói érdekképviseleteknek június közepéig kellett javaslatot tenniük a meghatározásukhoz vezető eljárásra. A folyamatról Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

Lassítja a minimálbér-tárgyalásokat, hogy nehezen jutunk hozzá azokhoz a gazdasági adatokhoz, előrejelzésekhez, amelyek a szakszervezetek minimálbérekre vonatkozó racionális javaslatához nélkülözhetetlenek lennének. A Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Liga Szakszervezetek ezért egy hosszú távú, nemzetközi ajánlásokat is magában foglaló, szakértői véleményeken alapuló eljárásrendre tett javaslatot, amely érdemben segítheti a legkisebb bérek meghatározását a következő években is

- tájékoztatott az elnök.

A lap információi szerint a munkaadók javaslattal nem éltek, a tárgyalásokon résztvevő három vállalkozói érdekképviselet azonban jelezte: a tíz éve alkalmazott tárgyalásos út vezethet eredményre a kormány és versenyszféra között idén is.

Ekkora minimálbér-emelésre számítanak

A minimálbér és a garantált bérminimum 8-12 százalékos növelése a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok javaslata 2023-ban. Pontosabban azt javasolják a kormánynak, hogy az emelés mértéke a jövőre előjelzett fogyasztói áremelkedés és reál GDP-bővülés mértékének összege legyen.

Ez alapján a minimálbér bruttó 216 - 224 ezer forint lehet, amíg az infláció 3 és 5 százalék között alakulhat a következő évben. A növelés célja egyébként a legkisebb bérek értékének megőrzése, valamint az, hogy a gazdaság teljesítménye is tükröződjön a munkavállalók keresetén.

Fontos lenne az összhang az uniós irányelvekkel

Továbbra is a szociális partnerek megállapodása határozza meg a béremelés mértékét. A két országos szakszervezet javaslata nemcsak a jövő évi legkisebb bérek meghatározására alkalmas, hanem hosszú távon elősegítené a zökkenőmentes, háromoldalú megállapodást a munkáltatókkal és a kormánnyal, emellett összhangban van az Európai Unió minimálbér-irányelvének tervezetében foglalt ajánlásokkal is

- tette hozzá Palkovics Imre.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a magyar minimálbér bruttó összege továbbra is az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. A vásárlóerőben kifejezett értéke azonban valamivel jobb, mint például a cseh vagy a szlovák legkisebb béreké.